månadsarkiv: april 2013

Fulltest av ROC och OLA

Så har Henrik utvecklat klart alla delar i OLA för att stödja onlinekontrollen. OLA kan nu ta emot Check, Start, Kontroll och Mål från vår enhet. Här slås jag av tanken på namnbyte… Detta är ju ingen Radio Online Control… Kontroll är ju endast 1/4 av vad den kan 🙂 Radio… ja, det beror ju på vad du kopplar in som nätverksenhet… Den kanske borde heta OL Online eller något istället… Jaja, kanske för sent för ett namnbyte 🙂

Nu över till testen av OLA version 5.1.0-4 och ROC! Funkar det? Spännande!

Jag har för testen lagt en liten bana i OLA, Ö1,  som består av Start (pinnstart), kontroll 50 och Mål. Nedan har jag lagt upp alla enheter för tävlingen i kontroll-vyn i OLA. Allt styrs från vilken kodsiffra man har på enheten.
OLA-test-1-Banan
Susanna är nu anmäld till Öppen 1 med pinnstart och är på väg till start.

Hon gör Töm på sin SI-bricka (det enda som vi inte har online numera). Varför man nu skulle vilja det… 🙂

Det är dags att starta och hon går in till starten där personalen ser till att hon checkar sin bricka.

OLA-test-2-Check

Sannas löparstatus gick från Ej aktiverad till Normal i OLA:

OLA-test-3-StatusNormal

Så har hon startat med pinnstart online 10:17:28:

OLA-test-4-Start

Och smack så fanns den i OLA:

OLA-test-5-Starttid

…och dääär stämplade hon banans enda kontroll, som råkade vara en onlinekontroll:

OLA-test-6-onlinepunch

Speakern jublar, vi har en ledare på Öppen 1. Hon kom in på 7:38 till radiokontrollen:

OLA-test-7-speakeronline

Och nu kommer hon in på upploppet och kommer in på….

OLA-test-8-Finish

…13 minuter blankt!! Bra jobbat på min 2 km-bana 🙂

Och speakern funkar också:

OLA-test-9-SpeakerFinish

Och har man sett, hon har fått en måltid:

OLA-test-10-FinishTime

Hon dyker inte upp i resultatlistan, vilket jag tycker är bra, för det är ju avläsningen som ska ge den rätta tiden. Man vet ju aldrig om något har strulat med onlineprylarna så de får en kanontid 🙂

Och målavläst:

OLA-test-11-Utlasning

Och då dök hon upp i resultatlistan också:

OLA-test-12-Resultatlista

Ingen omprogrammering av ROC:en, ingen ändring i OLA, endast omprogrammering av mastern mellan de olika momenten så snurrar det utan strul! Riktigt läckert!!

Succé! 😉

 

Buzzer och min vän google

Jaha, då hade jag testat att sätta in en buzzer i Raspen eftersom den saknar ljud från början. En buzzer är alltså en liten högtalare som ser ut så här.

Buzzer

Man kopplar den till något som kallas GPIO i Raspen. Så långt allt väl. Den pep som den skulle. Vad gör man sen? Jo, man beställer 20 stycken nya samt lite kabel med färdiga fästen på för att koppla det till alla rasparna man har. Paketet kommer från Amerikat, man sliter upp det, kopplar in den, bootar raspen…..och….inte ett ljud… Hmmm… Ahha, byter pinnarna på den…. Inte ett ljud… Prova en annan… Inte ett ljud… Det är här min vän google kommer in.

Vad lär man sig kvällen den 15 april 2013 som man aldrig hade vetat att man skulle behöva lära sig? Jo, det finns buzzers och det finns piezo buzzers… Vad är då skillnaden? Jo, en buzzer har inbyggd oscillator som sätter fart på högtalarmembranet av sig själv så fort den får sina 3 volt. En piezo buzzer har ingen inbyggd oscillator, så där måste man oscillera strömmen själv! Därav tystnaden… Men men, som sagt, min vän google och lite shell-programmering mm så pep den ur sig en melodi till och med 🙂 Nu har raspen stöd för båda buzzrarna 🙂

Har även lagt in stöd för att den spelar sin trudelutt inte bara när raspen är klar att ta emot stämplingar, utan även när första stämplingen har gått fram på varje SI-master som är kopplad till den. Så se till att provstämpla alla SI-mastrarna vid utsättning, annars kommer första löparen att få en liten melodi som stämplingsignal 🙂

//Oskar

Skogis Cup 1

Ja då har jag provkört onlinekontroller på ytterligare en tillställning, en träning med knappt 60talet användare.

Denna gång hade jag två stycken onlinekontroller där modemet satt rakt in i Raspen, utan den router som vi haft tidigare. Det funkade alldeles utmärkt och stämplingarna kom upp till webservicen. Denna gång presenterade jag inte dessa data på någon skärm då jag själv ville vara med och springa också och skulle utbilda andra personer i att hantera ola, det kändes som att tiden inte hade räckt till att ha med presentationen också. Så det blev en test av själva onlinekontrollen.

Däremot körde jag med den senaste betan av ola där det finns full integration med våra onlinekontroller. Vissa buggar hittades 🙂

För att vädersäkra raspen är det fortfarande fryspåsar och silvertejp som gäller, något som helt klart går att slipa på 🙂

Denna lösning dra nu ca 450 mA, vid stämpling när modemet skickar data drar det ca 550 mA under en kort stund. Detta gör att kravet på batterier inte är lika högt.

Erik

bild3 bild4

Buzzer

Så har vi kommit fram med en ny läcker detalj. Vi har byggt in en liten buzzer (minihögtalare som kan pipa) på Raspberry Pi:ns GPIO-pinnar. Detta använder vi till att onlinekontrollen efter igångsättande piper 3 sekunder när den är klar att användas. Då har den nätkontakt och den har gjort en lyckad Call Home till webservern.

Sen är meningen att den även ska pipa 3 sekunder vid första stämplingen som går fram. Detta för att den som sätter ut kontrollen inte ska behöva gå in på en websida och titta om den har kommit fram. Det räcker alltså att kontrollutsättare provstämplar. Piper sen Raspen så är allt ok.

Buzzern är den lilla runda svarta klumpen uppe till vänster på kretskortet.

Buzzer

Hallandspremiären

Under en helg i tidiga vårtider kör vi i södra Halland 3 tävlingar varje år som benämns Hallandspremiären. I år fick vi uppleva både minusgrader och även små snöflingor… Hårdtest av tekniken 🙂 För första gången testade vi de 10 resultatskärmarna som Halmstad OK, OK Lindéna och Laholms IF OK har köpt in gemensamt.

För att presentera resultat på skärmarna hämtade vi inspiration från OLA:s resultatmodul, men gjorde en egen version av den med lite vidareutveckling. Vi fixade så att radiokontrollerna kom upp på skärmarna också. H21 Och D21 tex hade 3 radiokontroller samt totalresultat. På så sätt kunde man följa hur det gick ute i skogen. Vi hade även en resultatlista för allas resultat från sista kontrollen till mål, en tävling i tävlingen.

Vi var lite tveksamma att hänga ut skärmarna med minusgrader ute, men gjorde så till slut. Och skärmarna blev den naturliga samlingspunkten! Succé!
20130309_13215320130309_132156

Resultatskärmarna finns numera att hyra för andra klubbar om så önskas. Det är 10 stycken 46″ led-TV med inbyggd webbläsare som stödjer javascript. Kostnad 4000 kr för ett endagsevenemang och sedan 2000 kr per evenemangsdag som tillkommer i samband med den första. En kostnad på 800 kr i hanteringsavgift tillkommer då det är mycket jobb med utlämning, återlämning och kontroll av skärmarna. Transport står den som hyr skärmarna för. Skärmarna finns i Halmstad.

Betydligt skönare var det på fredagens natt-tävling då vi hade resultatskärmarna inomhus! Dock skapade det ett annat problem då arenan låg 3 kilometer därifrån. Vi fick helt enkelt kopiera resultatfilerna till internet från arenan för att sedan ladda hem dem till en server där resultatskärmarna var. Det gick utan problem!

20130308_211116

Improviserat kontor där Erik sitter och skapar html-filerna för att dela upp klasserna över skärmarna på ett bra sätt 🙂

20130308_193911

Ute i skogen testade vi våra onlinekontroller för första gången i skarpt läge! Funkade kanon så när som på en som tejpades fast direkt på kontrollstativet. Vi tror att skakningarna blev för mycket för den när folk stämplar. Man lär sig…

20130309_10481220130309_104818

Observera skarvkabeln för att få upp modemet högre och därmed bättre mottagning 🙂

Vi körde även checkenheterna online vid start. De ftp:ade upp en fil med alla checkningar var 30 sekund. När starten stängde så laddade vi hem filen och läste in den i OLA och fick på så sätt en ögonblicklig bild av kvar-i-skogen innan starten ens hade plockat ihop.

bild7

Vi hade även förberett för att ha en förvarning via en websida som gjorde direktanrop till MySQL-databasen. Tyvärr blev det aldrig av då vi i sista stund bytte MySQL-server och den nya inte var konfigurerad för att ta emot anrop externt. Sen rann tiden ut och tävlingen var igång 🙂 Vi testade den dock i efterhand, och den fungerade finfint den med.

Vi var 3 personer som hjälptes åt att ratta tekniken under hela helgen, jag, Erik och Stefan Bengtsson i OK Lindéna.

Efter detta evenemang så hittade vi ett antal saker som kunde göras bättre, och de ingår nu i ROC 2.0 (Radio Online Control). Den ligger i utveckling tillsammans med förändringar i OLA för att göra så att man kan få start, mål, kontroll och check online direkt in i OLA! Den första betan är här av både ROC, webservicarna samt OLA. Ska bli spännande att testa i kväll!