månadsarkiv: mars 2013

Utrustning

Så vad använder vi för prylar och vart köper vi dem?

Batteri:
Dessa har vi köpt på Ebay. Prova att söka på följande fras ”power bank 22000”. 22 pund, ca 230 kr och gratis frakt.

Dator:
RaspBerry Pi Model B 512 MB. Vi köper dessa från m.nu. Vi har inte hittat någon billigare, ens utomlands.
https://www.m.nu/dator-raspberry-pi-model-b-512mb-ram-p-567.html

3G-modem:
Dessa har vi hör och häpna, köpt på GeKås i Ullared, ja precis, DET Ullared 🙂 Där kostar de 100 kr inkl 1 dagssurf! På Telias hemsida kostar de 300 kr… Huawei E173 heter modemet och vi kör kontantkort i dem.

Strömkabel:
Raspberryn klarar inte att strömsätta ett 3G-modem själv om man läser literaturen på internet. Så vi har använt en USB-Y-strömkabel för att strömförsörja Raspen och 3G-modemet. Den funkar även som datakabel mellan 3G-modemet och Raspberryn. Så en kontakt sitter i batteriet, sen går den till en USB-kontakt på Raspberryn och sen vidare till 3G-modemet. Kabeln har vi köpt på Dustin Home.
http://www.dustinhome.se/product/5010312807/deltaco-stromkabel-2x-usb-typ-a-ha-till-1x-typ-a-ho-0-3m/#intcmp=searchProvider_SiteSeeker

3G-router:
TP-Link TL-MR3020 som vi har köpt på cdon.se:
http://cdon.se/hemelektronik/tp-link_tl-mr3020-17380377

//Oskar

 

Här har vi nu testa och konstaterat att det funkar utmärkt att strömsätta raspen inkl 3Gmodem med microusb-kontakten.

//Erik

Onlinekontroll 2.0

Efter tester av version 1 av vår onlinekontroll så har vi så klart kommit på en del förbättringar som vi vill genomföra. Bland annat var det fortfarande en hel del manuellt arbete med att lägga upp en tävling på webben som kunde gå fel om man inte visste vad man gjorde. Vi strävar efter att göra ett så enkelt system så att alla ska kunna använda det!

Efter testerna så blev Henrik Bengtsson, utvecklare av OLA, också involverad och kom med idéer som vi ska införa. Han blev precis som vi väldigt inspirerad av onlinekotrollen, så nu ska han ordna en ny importdialog för onlinekontroller i OLA för detta. Tillsammans har vi kommit fram till följande förbättringar:

 • Onlinekontrollerna ska kunna agera Mål, Start, Check och Onlinekontroll. Ingen omkonfigurering behövs på onlinekontrollen. Man kommer att göra all inställning i OLA.
 • Radiokontrollen skickar endast radiokontrollens ID-nummer (i vårt fall nätverkskortets MAC-address då den är unik World wide), kodsiffra, SI-bricknummer och tidpunkt när den sattes i SI-mastern till webben.
 • Om Raspen råkar starta om så rensade den förrut datakatalogen, men det ska den inte göra längre.
 • I OLAs importdialog talar man om vilka radiokontrolls-ID-nummer som man har i sin tävling, webadressen till servern samt hur ofta man vill hämta. Sen ligger OLA och hämtar all denna data från webservern. I OLA har man då konfat vilka kodsiffror som är Start, Check, Mål och onlinekontroller. På så sätt kan man tex få in pinnstartstider i OLA online.
 • Skippa 3G-routern.
 • Trådlös SI-master så man kan sätta Raspen en bit bort utan kabel till SI-mastern är en fundering vi har också, dock inte säkert att den kommer med i 2.0.
 • Väderskydd av mer permanent stuk än plastpåsar som vi har kört med hittills.

Det kommer bli så snyggt! Nu väntar vi med spänning på OLAs testversion. Onlinekontrollen 2.0 är klar för test och webservern 2.0 är också klar för test.

Vi har även varit i kontakt med utvecklaren av Sportsoftware och förklarat våra idéer. Där fanns lite andra önskemål från deras sida som vi eventuellt kommer att införa för att de ska lägga in stöd för onlinekontroll åt er som använder deras program.

Förmodligen kommer vi testa version 2.0 i samband med SprintDM i Halmstad i maj. Även Henrik ska testa den på en tävling i maj. Misstänker att version 2.0 kommer dyka upp på något av Garda IK:s tävlingar/träningar relativt snart också 🙂

//Oskar

Strömförbrukning

Hur mycket ström som går åt på onlinekontrollen är ju tämligen viktigt. Efter tester av onlinekontroll 1.0 som då består av en SI-master, Raspberry Pi, 3G-router och 3G-modem så höll vårt testbatteri strax över 7 timmar. Det funkar, men man har inte mycket till marginal när batteriet börjar bli lite äldre.

Efter lite forskning på internet så lyckades jag få till så att Raspen själv kopplade upp 3G-modemet. Detta innebär att vi blir av med 3G-routern som drar 300 mA. Efter praktiska tester så visade det sig att batteriet nu höll i över 13 timmar! Ett litet aber är dock att jag inte lyckas få Raspen att göra uppkopplingen automatiskt om man byter 3G-modem. Man måste helt enkelt in och konfigurera lite i Raspen när man har bytt 3G-modem. Valet kvarstår dock att man kan köra med 3G-router som är helt automatisk om man vill och har man mer kunskaper om Raspen så kan man ge sig in och konfigurera själv och därmed få mer batteritid.

Så här ser onlinekontrollen ut numera, så enkel och inte mycket att bära eller montera upp.

Onlinekontroll_utan_3g-router

//Oskar

Nattcup

I söndags den 24 Mars körde jag ola/teknikbiten. Det var en lite tillställning som lämpade sig för lite tester tyckte jag. Jag körde en onlinekontroll via 3G,

bild4

två resultatskärmar (vanliga datorskärmar) och onlineresultat

bild2

. Vid målet där jag satt hade jag ett 4Gmodem som hämtade stämplingar från servern och laddade upp onlineresultaten. Allt funkade som det skulle.

Det var läckert att se när det började komma in stämplingar från onlinekontrollen

bild3

 

Erik Berg här, bror Oskar. Teknik är kul ! Kan man dessutom få det att funka i skogen så är det ännu roligare 🙂

Ang. olika batterilösningar så har vi testat lite olika. Den första lösningen var ett 12v 7,2 Ah batteri från Clas Ohlsson. Till det byggde jag en spänningsomvandlare från 12v till 5v som både raspberry pi och routern behöver, med en 7805 på en kylfläns. Sedan hittade jag mycket billigare lösning från Hongkong som vi provkört med gott resultat. Vi har även provat ett par PowerBanks från Hongkong, dessa har funkat bra till alldeles nyss då min plötsligt gav 3.7v istället för 5.0v. Oskar väntar på en ny sådan på 30Ah som vi ska utvärdera.

Nu i söndags hade jag en nattcup med en onlinekontroll, då körde jag med CObatteriet och spännignsomvandlaren från hongkong. Det funkade bra, det var mycket kräm kvar i batteriet när jag plockade in det. Det negativa är att det är lite mer vikt i, det blir lite att släpa på.

Erik

 

Helg utan älg 2012

Det första riktigt egna teknikifierade evenemanget var Garda IK:s Helg utan älg 2012. Där var bror Erik sekretariatschef.

Erik

Tillsammans körde vi följande tekniker:

 • Onlineresultat
 • Trådade onlinekontroller
 • 3G-onlinekontroll inhyrd av Linköpings OK
 • TV-resultatskärmar, 13 stycken 46″ TV.
 • Målstämpling online
 • Checkenheterna vid start online via tråd
 • Arena uppkopplad via 4G

Efter O-Ringen så föddes idén om att man skulle kunna göra vanliga tävlingar lika teknikintensiva som O-Ringen. Så i oktober, 3 månader efter O-Ringen så hade vi repat kraft och funderat ut lite lösningar, fixat utrustning och var på det igen. Helg utan älg möttes med mycket positiva omdömen! Tävlingen blev till och med nominerad som 1 av Gotlands 3 bästa idrottsevenemang 2012!

Följ med på resan och mys 🙂

På torsdag eftermiddag är det dags att packa utrusningen för att åka mot båten till Gotland. Det blir en del utrustning 🙂

hua1hua2

Framme i Ljugarn efter midnatt. Fredag morgon, genrep, kabeldragning och gräva ner kabel.

 

hua3hua4

 

Kabeln framme vid onlinekontroll:

hua5

Resultatskärmarna äntligen uppe och fungerande… Vem släckte ljuset? Vart tog tiden vägen? Är det redan kväll? Mysig känsla att se 13 stycken 46″ TV lysa i mörkret på ett fält i skogen 🙂

hua6

Lördag morgon, full fart, allt ska monteras upp och kopplas ihop. Onlinekontroller ska ut. Skärmar upp och igång. Mycket att göra! Samtidigt kan man inte låta bli att stanna upp och njuta av naturen. Dimman som hänger över arenan. Arenan börjar så sakteliga vakna till liv.

hua7

Här är OLA- och MySQL-server, server för resultatskärmarna samt onlineresultat och PC för att få in onlinestämplingarna från Linköpings OKs onlinekontroll.

hua8

Här kommer de trådade onlinekontrollerna in. 2 stycken ute i skogen per etapp, sista kontrollen och mål. Även Checkonline kommer här. PC:n till vänster är en LinuxPC som tar emot alla Checkningar. När sista start har gått får man en fil på ett USB-minne som man sedan tar till en PC med OLA där man använder den nyutvecklade funktionen för att läsa in checkningar från en fil. Den utvecklades just åt oss för att detta skulle fungera. Tack Henrik! Funkar finfint, precis som i testerna!

hua9

Resultatskärmarna i 2 tält med skärmar åt båda hållen.

hua10

Söndagens tävling rullar på den med och de tävlande som ska till fastlandet börjar rulla mot båten. Då är det dags att riva och packa ner utrustningen i full fart. Den utrullade tråden får bli kvar tills dagen efter. Bror får ta hand om den tills vi ses igen. Alla hjälps åt. Sen är det full fart till hamnen och båten, och vi lyckas sladda in med mindre än en halvtimme till godo, det är lugnt 🙂

hua11

En 3 timmars lyxkryssning Oskarshamn och en 3 timmars bilresa hem väntar innan man får komma i säng. Dagen efter är det bara upp och till jobbet som vanligt. Vad hände med helgen? 🙂 Dock hänger ett lyckligt leende kvar sen helgen. Allt gick bra, tekniken bevisad och det var fantastiskt kul att återigen jobba ihop med bror. Jättekul att få träffa mor o far!

//Oskar

Lite bilder

Utvecklingsarbetet pågår intensivt inför Hallandspremiären. Här testats de nyinköpta USB-modemen från GeKås i Ullared, 100 kr styck. Då ingick 1 dygn surf dessutom. Dottern läser manualen och jag testar.

20130302_094717

Test av kontroll och av mottagning på mobilnätet. Fantastiskt arbetsmiljö. Precis innan så hängde isen längs med bergskanten. Underbart! Jag slås också av kontrasten mellan naturen och tekniken.

20130302_121000

Test av onlinekontrollen med 4 SI-mastrar. Funkade på första försöket. Jag hade tidigare utvecklat en programvara som gick under en PC med Linux för att ha Checkenheter online. Tack vara denna hade jag en hel del vunnet redan när jag började utvecklingen för onlinekontrollen. Där var bland annat stödet för flera SI-mastrar.

20130303_220423

Test av batterikapacitet för ett ”Hongkong-batteri” beställd på Ebay som Erik hittade för under 300 kronor!

20130312_104041

//Oskar

Blog om teknik i orienteringens tjänst

Som teknikfrälst i kombination med orienterare så har jag automatiskt hamnat som ansvarig för sekretariatet på alla tävlingar som klubben har haft sen jag 2009 återigen tog upp min orienteringskarriär. Det får en att inse att det finns mycket att utveckla och få standarder för hur saker ska gå till.

På O-Ringen i Halland 2012 fick jag för första gång chansen att endast ratta tekniken under en tävling. Som IT-chef kunde jag koncentrera mig på att bara göra bästa möjliga tekniska lösningar utan att fundera på själva sekretariatet. Det fick mig att börja fundera på olika lösningar. Den första jag införskaffade till Halmstad OK var samlingsboxar från sunjo. Med hjälp av dessa kan man via tråd få in onlinestämplingar på långa avstånd med hjälp av militär telefonitråd till sekretariatet och OLA-databasen. Det blev 2 samlingsboxar och 1 mottagningsbox.

Den andra tekniken som jag köpte in var 10 stycken 46″ TV-apparater med inbyggd webläsare för att visa resultat på. De 3 klubbarna som arrangerar Hallandspremiären ihop delade på kostnaden för inköpet. På O-Ringen hade vi runt 40 stycken 🙂 För en vanlig tävling funkar 10 stycken bra.

Efter att ha rullat kabel flera kilometer på Helg utan älg 2012 så insåg jag två saker. Det funkar klockrent och det är sååå jobbigt att rulla den 🙂 Efter detta började jag tillsammans med bror Erik Berg att utveckla en onlinekontroll som går över 3G. Målet var att den skulle vara enkelt och kosta under 1500 kr. Efter ett par månaders utvecklingsarbete så är nu prototypen klar. Den är även provkörd på Hallandspremiären 2013 (där även resultatskärmarna premiärkördes). Onlinekontrollerna fungerade perfekt. På resultatskärmarna visades dessutom radiokontrollerna live.

Ytterligare ett påfund var att vi på resultatskärmarna visade en resultatlista för sista kontrollen till mål. En tävling där alla deltagare deltar 🙂

Vi hade även kopplat upp startens checkenheter live så att vi direkt när starten var klar kunde ladda in startande och få koll på kvar-i-skogen. Detta gjores med samma enheter som onlinekontrollerna fast de var konfigurerade för check istället för kontroll.

Onlineresultat var också en del av teknikpaketet. Alla html-resultatfiler som användes till resultatskärmarna synkades också ut på internet till http://olresultat.se/hallandspremiaren.

Vi hade även utvecklat en förvarningswebsida, men den hann vi aldrig få upp på grund av tidsbrist. Det tar tid att ratta teknik är lärdomen. Jag tror definitivt att framtiden är att man har en sekretariatsansvarig och en teknikansvarig på tävlingar.

Det var kul att se att teknikerna funkade som de skulle och de positiva kommentarerna haglade! Kul! USM, SM och Hallands 3-dagars var ett par av de som var framme och diskutera teknikerna.

//Oskar