månadsarkiv: augusti 2013

ROC goes international :-)

Så får vi välkomna de 2 Sydafrikaner som har laddat hem ROC! Då väntar vi med spänning på att deras ROC:ar ska komma upp 🙂 Stämplingar från skogen i Sydafrika som åker till en server i Sverige som sedan anropas från en arena i Sydafrika… Hur läckert är inte det? 🙂

//Oskar

Version 3.1 släppt

Nu finns inte längre 3.0 att ladda hem. Image för 3.1 finns för nerladdning. För de av er som installerat 3.0 så kan ni bara under inställningar kryssa i att uppdatera till 3.1. Det är bara 2 filer som uppdateras.

Jag lyckades få med en fix för trådlöst nätverk också. Man kan tydligen ha mellanslag i SSID, man lär sig nya saker varje dag 🙂 Det är fixat nu så ROC:en funkar med det.

//Oskar

Hur kul kan man ha om man är felfri? ;-)

Ja, vad ska jag säga… Bara att erkänna direkt… Under Götalandsmästerskapen fick bror Erik problem med stämplingar som skickades om och om och om och om igen i sina fina ROC 3.0:or. Pinsamt men sant. Tur det var bror som fick problemen 😉

Det som hade hänt var…

1. Jag hade glömt sätta ner en delay i programmet som läser av stämplingar, så den väntade 0,5 sekunder istället för 500 microsekunder. Jag hade snurrat upp den när jag testade och glömt snurra tillbaka den.

2. Och andra sidan var det bra jag hade glömt det, för då visade det sig att om 2 personer stämplade inom 0,5 sekunder och SI-mastern var programmerad i icke extended mode, så las de båda stämplingarna i samma fil och det blev fel när den skickades till servern… Och sen försökte den om och om och om och om igen….

3. Jag hade glömt att när det kom flera stämplingar inom 1 avläsning från SI-mastern så skulle den skicka alla stämplingarna en och en… Nu tog den bara den första och sen ställde den sig och väntade på ny data från SI-mastern, fast det fanns mer att skicka i kö.. = fördröjning av stämplingar samt att de sista inte rapporteras in.

Allt detta är nu åtgärdat och släppt som en uppdatering till 3.1. Bara uppdatera till 3.0 med image som ni laddar hem om ni inte redan har gjort det. Gå sen in på ROC:arna i webgränssnittet och välj att uppdatera dem till 3.1.

Imorgon kommer även en image på 3.1. Då plockar jag bort 3.0-imagen.

Ledsen över strulet!

//Oskar

Nya versionen av ROC

God afton!

Nu har jag stängt nya versionen för ändringar och uppstädning pågår för att göra en ren installationsimage. Jag har ju pratat om 2.2 hela tiden, men faktum är att det är så mycket nytt i denna versionen och det finns nästan inte en del som inte är ombyggd, så jag tror helt enkelt jag kallar denna för version 3. Bara så ni vet 🙂 Förmodligen kommer den ut på webben innan helgen är slut. Första (vad jag vet) skarptesten blir Medeltidsdubbeln på Gotland nästa helg, så packa era finaste medeltidskläder och ta en tripp till Gotland nästa helg och hjälp till att testa den 🙂

//Oskar

En specialare för de som inte hör höga signaler

Det har visat sig att inte alla hör de höga signalerna som buzzern ger ifrån sig. Om man då inte heller har en smartphone så man inte kan gå in och kolla på Callhome-sidan på webben… Vad göra då? Sätta ut och chansa att den har kopplat upp? Nej, i kommande version av ROC kan du koppla in en lysdiod på din ROC! När Callhome har lyckats till webbservern så tänds lysdioden i 1 minut samtidigt som buzzern börjar spela sin trudelutt. Vid första stämplingen på varje ny SI-master så spelas ju också en trudelutt så man vet att den är ok. Dvs när stämplingen tagits emot av webbservern. Numera så blinkar lysdioden 4 ggr under trudelutten också. Problem löst 🙂

Själv har jag nu en ROC med uppborrat hål i där jag satt i en lysdiod. I en annan ROC med genomskinligt skal så ligger lysdioden bara inne i lådan.

20130802_193515-2

Hur kopplar man då ihop så man får både buzzer och lysdiod? Man plockar ut ström från en pinne på Rasperrbyn som sedan går till ena benet på buzzern (spelar ingen roll vilket) och ett motstånd på 100 ohm. Andra kabeln på buzzern går sedan tillbaka till en pinne på Raspberryn. Andra änden på motståndet (spelar ingen roll vilket ben) går vidare till en lysdiods korta ben. Sen går en kabeln från lysdiodens långa ben till Raspberryn.

20130802_192834-2

Detaljskiss på Raspberryns kontakt:

20130802_192857-2

Kablarna i ovanstående bild är inkopplade på 3:e pinnen från vänster i översta raden. 6:e pinnen från vänster i översta raden. 2:a pinnen från höger i nedersta raden.

Vill man bara ha buzzern så går det genom att man tar bort motstånd och lysdiod samt dess kablar. Då har du bara kablar i 3:e och 6:e från vänster i översta raden.

Vill du bara ha lysdioden, då tar du bort buzzern och dess kablar. Då har du bara kablar i 3:e från vänster i översta raden och i 2:a från höger i nedersta raden.

Vart köper man då? Själv köper jag som vanligt från m.nu, snabbt och smidigt 🙂

Riktigt starka lysdioder:
https://www.m.nu/cree-high-intensity-white-led-5-pack-p-901.html?osCsid=08kb5vrkcse8csocphodnrjgk4

Motstånd:
https://www.m.nu/motstand-100r-025w-5-multicomp-p-881.html?osCsid=08kb5vrkcse8csocphodnrjgk4

Kopplingskablar:
https://www.m.nu/breadboarding-premium-femalefemale-jumper-wires-40-x-6-150mm-p-732.html?osCsid=08kb5vrkcse8csocphodnrjgk4

Buzzer:
https://www.m.nu/piezo-buzzer-ps1240-p-973.html?osCsid=08kb5vrkcse8csocphodnrjgk4

//Oskar