Kategoriarkiv: Uncategorized

Cleaning/Rensning

As the ROC database has grown bigger I took the decision to delete all punches older than 6 month. I’ve also scheduled a job that every night cleans out every punch that is more than 6 month old. Hope it doesn’t create troubles for you.

Eftersom ROC-databasen skta har växt sig allt större så tog jag beslutet att radera alla stämplingar som är äldre än 6 månader. Jag har även lagt in ett jobb varje natt som raderar alla stämplingar äldre än 6 månader. Hoppas inte det ställer till med allt för mycket problem för er.

//Oskar

Lite fixar

Nu fungerar det att logga in med emailadressen i version 7. Det skulle ha fungerat men gjorde inte det 🙂 En klassisk så kallad buggfix.
Jag har även fixat så att menyn fungerar när man redigerar inställningar på en ROC, den hade blivit lite förstörd.
Slutligen så la jag till att man kan redigera ROC-inställningar även i menyn ”Mina ROCar”.

That’s it för idag. //Oskar

Efter mycket utvecklingsarbete

Nu är allt som vanligt igen 🙂 Fast ändå inte…. Jag har gjort om webben från gammal klassisk asp-kod till PHP-kod för att kunna hosta den på linux eller windows. Hemma kör jag den på en Raspberry tex 🙂 Sättet att jobba i webben är ändrat. I början var det ju inte så många ROCar, men nu med över 1000 ROCar så är det lite jobbigt att se allas. Så jag har tagit tävlingskonceptet vidare. Nu kör man från sitt eget konto där man har alla sina ROCar. Sen lägger man över de man ska använda på en tävling till sin tävlingsflik. Man kan även låna och låna ut ROCar. Hoppas det ska falla i smaken.

Det andra stora utvecklingsprojektet har varit att byta från operativsystemet Raspbian anno 2012 på ROCen till Raspbian anno 2019. Mycket har jag hunnit göra med ROCen under dessa år och många små ändringar som jag hade glömt att dokumentera så klart. Nu har jag kommit en bra bit på vägen och det mesta ska fungera, så jag släpper den till er nu för test. Denna version har nu stöd för Raspberry Pi 4.

Så låt mig presentera, version 7.0 av ROC!
http://roc.olresultat.se/ver7.0
Den ligger inte som default ännu då jag inte är helt klar med den. Hoppas ändå ni blir nöjda med den!

OBS: Mixa inte en ROC version 7 med webbgränssnittet för version 6.9, det kommer inte bli bra då jag valt att bygga om delen som talar om vilken funktion ROCen ska köra!

Nyheter:
Stöd för Raspberry Pi 4.
Bytt operativsystem på hela ROCen. Från äldsta versionen av Raspbian till nyaste versionen av Raspbian. 8 år mellan dem.
Hade missat att jag hade satte att sendPunches bara skickade 1 stämpling i taget. Nu skickar den 10 stycken igen.
Man kan nu mata in hostname som SIRAP-server.
Byggt om hela det grafiska gränssnittet på webben. Nu loggar man in på ett eget konto och har bara sina egna ROCar att tänka på.
Varje ROC kan nu bara tilldelas 1 funktion.

Ny server

Då var det dags igen 🙂 Nu har jag flyttat websiten roc.olresultat.se från en Windows Server 2008 då supporten för det operativsystemet upphört för gemene man. Websiten är flyttad till en nyare Windowsserver.

Säg till om ni hittar något som inte fungerar eller fungerar dåligt.

Jag har även lagt till HTTPS på siten. Dock verkar inte allt fungera med det ännu, får kolla vidare på det en annan dag 🙂

Ta vara på er där ute i coronatiderna!

//Oskar

Serverfix*2

Jag håller på att konvertera serverkoden från gammal hederlig vbscript till PHP för att kunna hosta siten på både Windows och Linux. Trots tester så slinker det ibland in fel tyvärr.

Den 6 januari fixade jag att minicallhome inte fungerade och idag, 20 januari, fixade jag att stämplingar kom fram men återsändes hela tiden.

Meddela mig gärna på oskar.berg(at)olresultat.se om ni hittar andra fel.

//Oskar

Version 6.9

Då har jag till slut släppt 6.9 med ett antal buggfixar och några nya funktioner.

Nästa steg blir att uppdatera ROCen med den senaste versionen av operativsystemet den rullar på, Raspbian. ROCen rullar på den äldsta versionen av Raspbian som nu längre inte går att uppdatera och få ny firmware på. Därav inget stöd för Raspberry 4 ännu. Det är ett rätt stort jobb att installera ett nytt operativsystem och sedan installera alla beroenden och konfigurera dem som de är i den gamla. Det kräver även vissa ändringar då nya operativet inte beter sig som det gamla i alla lägen.

Ett projekt som pågår parallellt är att konvertera serversidan från ASP till PHP. Delarna mellan ROCen och servern är konverterade och införda i 6.9. Själva gränssnittet på servern passar jag på att göra om helt i PHP för att få det smidigare att jobba med.

//Oskar

10MILA 2019

Då har jag och brorsan varit på 10MILA och skött onlinestämplingarna tillsammans med Simon Harston och Chris Bagge. Ett lyckat europeiskt samarbete, en hallänning, en gotlänning, en tysk och en dansk 🙂
Till vår hjälp hade vi också Simons fru samt 4 mycket duktiga medhjälpare!

I år hade vi 25 onlinekontroller samt mål online att bygga upp, sköta och plocka ner. Målet körde vi 6 seriella enheter via en samlingsbox. Vid målgång på sista sträckans ca 30 första lag hade måldomaren en lös SRR-enhet som gick via en jSh-radio direkt till vårt kontor som var inrett i ett omklädningsrum bredvid videoproduktionen.

Ute i skogen var det draget 9 km fiberkabel för videokamerorna. På denna kabel kunde vi koppla in radiokluster och även någon samlingsbox. Där vi inte körde jSh-radio körde vi ROCar varav de flesta var dubblerade så vi körde både Telenor och Telia på dem. Vinnare i den duellen blev Telenor igen. Telia hade lite problem på 79:an, men det gjorde inget då Telenor levererade konstant. Telenor och Tele2 hade även förstärkt sitt mobilnät med en mobil mast vid arenan.

Saker som skedde utöver det normala:
1. Om vi fick rätt info så fick Telia order av MSB att rikta om sin mobilmast mot en skogsbrand som rasade i närheten. Hur förutser man sånt??? Men… vi fick bättre mottagning 🙂
2. Ett modem gick sönder, har aldrig hänt. Snabbt ut med ett nytt. Reservdelar hade vi i massor 🙂
3. Vi bytte några SI-enheter i skogen innan vi kom på att de var satta på 4800 bit/s istället för 38400 bit/s. Normalt tar ROCarna hand om det, men inte när de är satta i read only vilket dessa var pga dubbleringen av ROCarna.
4. På tävlingsdagen så vägrade ett radiokluster att fungera trots att vi hade kontrollerat allt några dagar innan. Efter mycket om och men så hittade vi en lång mast med många antenner i närheten som visade sig tillhöra Lunds universitet som mätte miljöföroreningar. Efter att vi bytte frekvens på våra saker så fungerade det finfint. Dock fick vi byta 1 kontroll till ROC efter det då den låg för långt bort för den nya frekvensen. Dessutom kom det inte igång förrän under damernas stafett. Då hade vi med 20 minuters marginal lyckats byta de 2 damernas radiokontroller i klustret till ROCar istället. Tur man har mycket reservprylar i sina plastlådor 🙂
5. En SRR-enhet plockades in från skogen då den bara gick 3 meter i skogen. Vid test vid mål gick den 8 meter… Radio… Önskar de kunde funka likadant hela tiden….
6. Radio 10MILA satte upp en mast några meter bredvid vår och sände med en massa watt mot våra 0,5 watt…  Surpriiiiise 🙂

Så många olika saker som kan hända fast man är så väl förberedd 🙂

I år startade vi lördag morgon kl 7:30 med en liten frukost utanför ”kontoret”, en härlig stund. Klockan 8 drog vi igång med utsättning mm för ungdomarna. Medans ungdomarna körde satte vi ut damernas för att sedan upprepa det för herrarna under damernas. Sen var det många timmar framför våra skärmar för att övervaka allt och se till att stämplingarna kom fram. Runt 15 var vi klara. 32 timmars arbetspass… Men jag fick faktiskt en halvtimmes vila på betonggolvet innan herrarnas målgång 🙂

//Oskar

OLA 5.10.1

Jaha, då har jag installerat nya OLA och kunde med glädje konstatera att SI Raw TCP har kommit med i nya versionen. Då börjar det bli dags för mig att släppa ROCen med motsvarande funktion också så den kan skicka till OLA med raw SI TCP över nätverk.

//Oskar

Det blommar i ROC-skogen

Jag hittade denna klase med ROC-frukter som hängde på ett Raspberry Pi-träd hemma idag 🙂 Härligt när det är vår 😉

Så vadan detta då? Jo, jag lasttestar den nya ROC-servern så klart. 🙂 10000 stämplingar per ROC. Så 60000 stämplingar totalt. Det tog mellan 30-60 minuter för dem att skicka över stämplingarna till servern. Gissar att skillnaden beror på hastigheten på SD-korten då det är mycket diskaccess för att skicka 10000 stämplingar.

Borde inte vara några problem att köra ett O-Ringen på den servern 🙂

//Oskar

Kreativa lösningar

Det är alltid så kul att komma ut och få se hur folk löser samma saker som man själv brottas med på tävlingar. Jag var IT-coach på natt-SM i fredags. De använde Johans mobilapp som radiokontroll. Vad göra för att skydda mobilens skärm? Jo… Så här 🙂

En vanlig socka så klart 🙂 Nytvättad för de som undrar… 😉

Och de använde dessutom en eluppvärmd skosula för att hålla telefonen varm och go 🙂 Helt underbart när man packade upp alla dessa fottillbehör på natten efter tävlingen 🙂

//Oskar