Download ROC

Radio Online Control

Hårdvaran som behövs är en RaspBerry Pi (Förkortat Rasp) och någon form av nätverkskoppling eller USB-modem. Om du väljer att köra via nätverksporten så är det upp till dig att se till att där finns någon form av nätverksuppkoppling mot internet samt att Raspen kan få en dynamisk IP-adress.

Oftast så har man ju enheten i skogen, så då är det ju tex 3g-modem eller varför inte ett Net1-modem som gäller. Helt upp till din egen fantasi 🙂 Vi kör med 3G-modem direkt in i USB-porten på Raspen.

Till detta behövs någon form av 5 volts batteri för att strömsätta Raspen.

Ladda hem image för 4 GB-SD-kort eller större:

Senaste version : http://roc.olresultat.se/

Packa upp zip-filen och skriv imagen till SD-kort med hjälp av Win32DiskImager. Detta kräver så klart att man har en SD-kort-läsare till datorn.

Sätt sen in SD-kortet i en RaspBerry Pi. Sätt i en nätverkskabel, tex hemma på ditt vanliga bredband. Sätt i strömmen. Nu kommer din Rasp att ”ringa hem” till en central webserver. Sen kan du administrera din Radio Online Control på följande adress:

http://roc.olresultat.se/

Gå direkt in och registrera din ROC (så ingen annan gör det). Sen kan du logga in och göra inställningar där. Tex kan du ställa in APN om du kör 3G-modem. APN-inställningen hittar du hos din operatör för 3G-modemet. Sätt ett bra namn på den också.

Sen drar du ur strömmen och sätter i igen. Då läser din Rasp in sina inställningar. Vänta tills du ser i admingränssnittet att din enhet är online och någon minut till. Dra strömmen igen och sätt i den. Sen ska du se det nya namnet på ”Ring hem”-sidan.

ROC:en har stöd för både seriell och USB-master så länge seriekonvertern stöds i Linux. Testa innan! SI-mastrarna kan köra både 4800 och 38400 i hastighet från och med version 3. Extended mode eller inte spelar ingen roll från och med version 3, stöd för båda. Programmera mastern som check, start, kontroll eller mål samt en kodsiffra. Det är kodsiffran du använder i OLA för att särskilja funktionerna, så den är viktig att den blir korrekt. Numera kan du i OLA alltså även sätta en kodsiffra på check!

Vill du ha flera SI-mastrar till en ROC så kan du koppla in en USB-hub. Jag har testat den med upp till 4 SI-mastrar. Mastrarna behöver inte vara av samma sort fast de hänger på samma Rasp. Det kan tex vara 2 check och en start som sitter i samma Rasp.

I OLA ställer du sedan in:

Namn=Vad du vill

Typ av koppling=Olresultat

URL=http://roc.olresultat.se/getpunches.asp

Enhet=din ROC:s MAC-adress, hittar du på administrationslänken ovan.

Från datum=Från det datumet du vill hämta stämplingar.

Från tid=Från tid du vill hämta, förmodligen tävlingsstart minus någon timme.

Senaste paketnummer=0 (om du inte vet vad du varför du skulle ha något annat)

Spara

Starta hämtning

Du har en egen radiokontroll förhoppningsvis för under 1000 kr!! Lycka till önskar Oskar och Erik Berg!

11 tankar kring ”Download ROC

  1. Per Lengquist

    Jag var ansvarig för sportident och onlinekontroller på Medel SM i år. Jag måste bara säga att RoC är fantastisk. Inte bara iden utan även genomförandet. Robust kvalitet och lättanvänd mjukvara skvallrar om ett gediget och mycket kompetent mjukvaruhantverk från bröderna Berg.
    Hatten av och stort tack för vad som måste ha varit väldigt många timmars utvecklingsarbete!
    Per Lengquist, Tullinge SK

    Svara
    1. Oskar Berg Inläggsförfattare

      Jo, det har ju hunnit bli ett par timmar av utvecklingstid 🙂 Det är värt varenda minut när man får höra hur mycket ni uppskattar den! Tack!

      Svara
  2. Chris Bagge

    Hej Oskar.
    När du skriver Si-Master då menar du nog en Si-Readout device och inte en Si-master? För mig är en Si-Master den specalenhet som kan ställa tiden i alla enheter. På toppen av den står Si-Master.

    Svara
    1. Oskar Berg Inläggsförfattare

      Hej Chris! Nej, jag menar SI-master 🙂 Det du pratar om kallar jag en SI-timemaster 🙂 Olika namn samma sak 🙂 På svenska Sportident står det åtminstone Masterstationer som rubrik på mastrarna. Sen står timemastern under Övriga…
      För en SI-master behöver ju inte bara vara Readout, den kan ju vara check, mål mm. Readout är bara ett av lägena.

      Svara
  3. Håkan Stolt

    Finns det stöd för Air+?

    Fungerar det att köra ROC med en SI-master (BSM 7-USB) och den tävlande stämplar touchfre (Air+)?

    Krävs det något speciall hårdvara? Specialla konfigurationer?

    /Håkan

    Svara
    1. Christoffer Ohlsson

      Stämplingen kommer att tas men endast i brickan men stämplingen kommer till gå till ROCen, du måste ha en SRR usb dongel som kan lyssna efter stämplingen som skickas iväg.

      Svara
    2. Christoffer

      Ja.

      Stämpling kommer att ta men i och med kommunikationen är enriktad så kommer inte enheten registrera stämpling utan du måste ha en SRR dongel inkopplad för att kunna känna av registreringen

      Svara
  4. Staffan Törnros

    När jag skulle uppgradera till 6.7-1 fick jag problem med Win32DiskImager. Den gav felmeddelande:
    An error occurred when attempting to lock the volume.
    Error 5: Access denied.
    Jag använde i stället Etcher, som fungerade utan problem.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Please answer this question (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.