månadsarkiv: juni 2013

Ett ROC-paket för er som helt enkelt bara vill beställa en radiokontroll

För att förenkla så har nu m.nu varit vänliga nog att lägga upp ett komplett paket för en ROC. Bara att trycka beställ, så har du allt som behövs utom modem då mottagning kan skilja sig just där du ska använda det. Det är bättre var och en köper det själv beroende på vilken operatör man vill ha. Eller man kanske rent av har lyckan att kunna köra trådbundet? 🙂

https://www.m.nu/startpaket-raspberry-pi-olresultat-p-932.html

//Oskar

 

Rapport från skogen

I helgen var det vad jag vet minst 2 olika evenemang med ROC:ar involverade. Dels var det då vännen Mogge vars svensexa bland annat bestod av en stafett där han sprang alla 3 sträckorna i ena laget och vi andra delade glatt upp våra 3 sträckor. Evenemanget bestod av 6 ROC:ar och 4 onlinekontroller vid arenan. 46-tums radiokontrolls- och resultatskärm ingick naturligtvis så vi kunde hålla koll på honom 🙂 Det var ett antal långa hakor från hans orienteringskompisar från hela Sverige över det teknifierade evenemanget 🙂

Det andra evenemanget var ”Öppet Pre-O DM Bohuslän-Dal Göteborg Västergötland” som arrangerades av Christoffer Ohlsson, Uddevalla OK. Han hade Start och mål online. Allt gick bra förutom att batteriet tog slut… Fick även en liten bild på ROC:en in action:

20130615_110455

”Here is a picture on the start and finish point, left table start and right finish. ROC is placed in that plastic box on the ground :-)”

”It is so nice not having to pull rs232 cable in the forest, for they are so outdated. this is the future!”

Anledningen till engelskan är att jag och Christoffer håller på att övertala Stephan på SportSoftware att lägga in stöd för ROC:en i OE.

//Oskar

Prestanda

4 minuter och 24 sekunder…  Så lång tid tog det nu att skicka 1000 stämplingar från ROC:en till webservern. Det är 0,264 sekunder per stämpling i genomsnitt. En prestandaförbättring med faktor 8 mot hur det var i version 2.1… Den skickar nu upp till 10 stämplingar i taget. Detta resultat gör att jag känner att jag har kommit i mål prestandamässigt på en enskild ROC. Nu ska jag stresstesta servern med dessa ROC:ar också.

Det som är bra med denna uppsnabbning är ju då om man trots allt har tappat mottagningen på en ROC vid start som hanterar Check. Då kan man när starten stänger bara rycka ur elkabeln på ROC:en och ta med den till mål och där koppla in den i något nätverk som har internetkontakt. Då pumpar den upp alla stämplingar i rasande tempo till webservern, och sen trillar checkningarna in i tex OLA.

//Oskar

 

Version 2.2

Ja, som en del av er har sett så finns en ROC registrerad som kör version dev2.2, observant 🙂

Den nya versionen utvecklas fortfarande och kommer sedan att testas innan ni får njuta av den. Följande är mina tankar om vad som kommer att ingå:

  • Stöd för seriella SI-mastrar som man har råkat sätta till 4800 bit/s i hastighet. De programmeras automatiskt om att köra 38400 bit/s precis som USB gör som standard.
  • Stöd för Extended Mode i SI-mastrar. Också bra för oss som ibland glömmer en felaktig kryssruta ikryssad 🙂
  • Prestanda… ROC:en ska kunna skicka stämplingar mycket fortare än innan. En anledning som jag ser är om man tex trots tuffa tester när tävlingsdagen kommer inte har mottagning på ROC:en vid start där man har Check online. Då kan man när starten stänger ta ROC:en till arenan och koppla in den på nätverket där (som har internetkoppling), så rapporterar den snabbt hem alla registrerade stämplingar som den tidigare inte har kunnat skicka, och de ploppar snabbt in i tex OLA. Då slipper du läsa in checkningarna från mastrarna som ändå är lite bökigt.

Sen får det räcka med ändringar för version 2.2. Vill inte ha in för mycket ändringar heller. Det ska fortfarande vara en robust lösning som inte småstrular… De 2 första punkterna ovan är en del av den tankegången. Det ska… bara funka är filosofin.

//Oskar

Prestanda

Jaha, så var det dags för en fundering på ett angenämt problem. Prestanda! Kommer den räcka till? Jag vill börja med att be om ursäkt om det var någon som tyckte servern gick trögt igår kväll, men jag tror den klarade lasten utan några problem. Anledningen till att det är dags att kolla lasten är att jag har hört rykten om att O-Ringen är intresserad av lösningen för att ha Check och Start online. Vi pratar minst 20000 stämplingar på 5 timmar. Klarar servern det? Klarar ROC:arna det?

Jag började med att blåsa på 1000 stämplingar i en stor hög på en ROC. Den betade av dem med en stämpling per 2,17 sekunder i genomsnitt på ett vanligt nätverksuttag kopplat till ADSL.

Klarade då servern mängden? Jag blåste på 20000 stämplingar från 3 ROC:ar vilket då skulle motsvara att alla på O-Ringen checkar och ett par pinnstarter antar jag. Resultat?

3:48:00 – 2,05 stämplingar/s
3:27:21 – 1,87 stämplingar/s
3:58:11 – 2,14 stämplingar/s

Så på enbart 3 stycken ROC:ar så blåste jag igenom 20000 stämplingar på under 4 timmar. Under ett O-Ringen är det ju uppdelat på betydligt fler ROC:ar i så fall! Det som är intressant ovan är ju att servern inte viker ner sig trots att 3 ROC:ar blåser på allt de orkar. Genomsnittstiden per stämpling ökar ju inte trots lasten. Bra test.

//Oskar

Ps… Efter lite prestandaoptimeringar så körde jag på 6666 stämplingar från 1 ROC och fick ett genomsnitt på 0,86 sekunder per stämpling. Ds.

Update…. Ännu mer prestandaoptimering… Över vårt ADSL så skickar jag nu 6666 stämplingar från 1 ROC på under 1 timme. I genomsnitt 0,5 sekunder per stämpling.

Sprint DM Halland 2013

Jaha, då har man kört Sprint DM och Halmstad CityOrientering. Första start för Sprint DM klockan 10 och mass-start för Halmstad CityOrientering kl 11:30 samt 12:00. En liten utmaning att köra 2 tävlingar så tätt inpå varandra… 2 OLA servrar igång samtidigt på servern och sen gällde det att direktanmälan och sekretariatet höll tungan rätt i munnen och körde med rätt OLA-klient 🙂

Hur gick det för ROC:arna då? Jorå, vi hade 3 onlinekontroller med dubbla enheter på varje. Eftersom jag bara hade 2 USB-hubbar så blev det 4 stycken ROC:ar. Jag testade att ge dem direkt till kontrollutsättarna. Inga som helst problem, de löste uppgiften galant och såg till att montera dem så att de inte skulle springas sönder av löparna. ROC:arna rapporterade in stämplingar på löpande band och speakern rabblade löpare och tider på löpande band 🙂 Radiokontrollernas resultat rapporterades även på 46″ TV-skärmar på arenan. Halmstad OK mfl äger 10 stycken skärmar som finns att hyra om ni känner för det (reklampaus) 🙂 Resultaten las även ut live på internet på:
http://www.olresultat.se/hco/
http://www.olresultat.se/dmsprinthalland/

Vid starten på Galgberget hade de start och check online. Start online lyckades få mottagning medan check online aldrig lyckades få mottagning tyvärr. Enligt startpersonalen så var det nära noll i mottagning vid starten. Är det dags att blanda sig i banläggningen redan på planeringsstadiet så man har mobiltäckning på alla punkter där man vill vara online?

Antalet ROC:ar som är registrerade är nu uppe i 20! Antalet klubbar som har ROC:ar är 8! Allt detta utan någon som helst reklam 🙂 Kul!! Vilken respons!

Samtal pågår också med SportSoftware om att lägga in stöd för ROC i OE. Håll tummarna ni som använder OE av senaste version och som vill köra ROC.

//Oskar