21 ROC:ar…. bror Erik leder lätt ligan om vem som har flest ROC:ar 🙂
//Oskar
månadsarkiv: juni 2015
Ny server
God morgon på er! Igår var en mörk ROC-dag… Pga värmeproblem i serverrummet så gick ROC-servern upp och ner som en jojo… Jag har spenderat kväll och en bit av natten tillsammans med prinsbröllop på TV för att sätta upp en ny server på ett annat ställe. Nu är servern uppe och en backup från igår 05:00 är inläst. Så det som hände igår är borta.
Ledsen till alla er som körde tävlingar igår! Det var väl bara High Chaparall-sprinten som klarade sig i en slot då servern var uppe 🙂
Nu är det mesta återskapat, så kör hårt igen! 🙂
//Oskar
Diskras pga värme
Jaha, då har ROC drabbats av sitt första ofrivilliga avbrott! I eftermiddags tappade jag kontakten med servern. Efter kontakt med min kollega så visade det sig att vi hade haft en kylkille på plats som tyckte det var onödigt med ett reservkylagg när han stängde av ordinarie kyla… Det är varmt i Halmstad och det är mycket skrot i rummet. Värmen exploderade… Och hårdvaran nitade av värmeslag… Hela lagringslösnigen gav upp! Efter ett par timmar så var dock kylan på plats igen och tummarna hölls när hårdvaran skulle startas upp igen. Den hade överlevt! Pjuh! Nu ska jag lägga upp lite bättre backuprutiner till annan disk 🙂
//Oskar
Min lugna kväll…
Ja, som jag skrev skulle jag inte göra ett jota igår kväll.. men vad hände, jo, Halmstad OK körde Hallands Ultra den 6 juni. Ett 5-milslopp. Det fick min goa kollega i klubben, Filip, köra istället. Även detta arrangemang med Air+. Så mycket vi har lärt oss om det både han och jag! 🙂
Igår kväll kom han dock med MySQL-servern under armen och en kraschad MySQL-server. Backspurtstävlingen i tävlingen hade inte hunnit plockas ut… Så det var bara att gå och lägga barnen och börja undersöka.
Det visade sig att MySQLs ”mastardatabas” ibdata1 var noll byte=inte bra… Jag kör InnoDB med egna filer per tabell. Det visade sig att informationen om vår OLA-databas och dess struktur var lagrad i ibdata1… som var noll byte… Dock låg varje tabell som 2 filer. En med data och en med strukturen. Ändå ville inte MySQL veta av dem. Så lösningen efter 6 timmars googlande blev:
Få igång MySQL genom att ta bort ibdata1 så den skapades om, men alla databaser borta (fast filerna kvar i kataloger). Skapa en ny OLA-databas med hjälp av OLA. In i MySQL och stäng av constraints check med:
SET foreign_key_checks = 0;
Sen körde jag:
USE ultra3 (som nya databasen skapad med OLA hette)
LIST TABLES;
Exportera listan till excel och gör en discard tablespace på alla tabeller och sen en annan textfil med import tablespace för alla tabeller.
Detta körde jag sedan på alla tabeller i ultra3 (nedan exempel på results-tabellen):
ALTER TABLE ultra3.results DISCARD TABLESPACE;
…då slängde den results.ibd (datat), men behöll results.frm (strukturen på tabellen).
och sen kopierade jag in results.ibd
ALTER TABLE ultra3.results IMPORT TABLESPACE;
Sen var databasen igång som ultra3! Backup!!! Och leverera till Filip 🙂 Pust! NU ska jag ta det lugnt 🙂
//Oskar
World cup i Lysekil
Så har man varit med O-Ringens IT-buss i Lysekil och Munkedal för att ratta IT. Det blev en spännande och hårt arbetande helg kan man lugnt sammanfatta det som! Jag måste säga att det var ett fantastiskt gäng man fick chansen att jobba ihop med! Ett stort tack till er allihopa! Jag hade en jättelärorik helg med många skratt men även stort allvar och focus från alla inblandade när skiten hoppade in i fläkten! Nu väntar jag med spänning på en ordentlig utredning om vad som gick snett samt att vi alla får ta del av den och en åtgärdsplan. Stort tack till Petra och P-A från Sportident för all hjälp till oss på IT samt för deras enorma engagemang och felsökning! Kul att se så dedikerat folk! Härligt att fått jobba ihop med er!
En av sakerna jag lärde mig i helgen var att det finns en kryssruta i OLA på dialogen för avläsning av brickor som heter ”Extern tidtagning”… Glöm inte att kryssa i den om ni tar måltid på något annat sätt än det vanligt. Det var fotoceller som måltid i helgen och det hade missats att kryssa i den rutan, vilket fick till följd att måltiden skrevs över med ingenting vid avläsningen. Det löste sig genom manuellt arbete tills problemet var identifierat. Det påverkade dock inte tävlingen i sig, men gav merarbete.
Ikväll ska jag inte göra någonting 🙂
//Oskar
40-årsfest
Så var jag och frugan på 40-årsfest i Skara i helgen, och vem träffar man där om inte 2 ROC:are från trakten 🙂 Världen är liten 🙂 Hamnade i samma lag som Christer på bowlingen och började prata sommarsprint och vad han hjälpte till med där… Online.. ROC:ar och sånt blev svaret. Jaaa, vad annat att säga än att… Vad kul, det är jag som har gjort dem 🙂 Sen visade det sig att även Johan som pysslar med ROC:ar var på festen, kul! Så det blev lite onlinesnack på festen så klart. Kul att ses!
Slumpen kanske hjälptes lite på traven i och med att 40-åringen är orienterare också 🙂
Hur som, jag fick önskemål om att förklara hur det med stämplingar över nätverket (SIRAP) hänger ihop, och idag fick jag ett annat mail om det, så det är väl dags att ta en liten förklaring om det nu när jag ändå byggt in stöd för det för OE 2010 v11 också.
Anledningen till att jag kallar det för SIRAP (SportIdent Radio Application Protocol tror jag det står för) är för att SportIdent för länge sen till sina radiokontroller hade ett program som hette SIRAP och som skickade stämplingar över nätet. Det är det protokollet som ROC:en fortfarande kör mot OLA och MeOS. I OE2010 v11 har Krämer ändrat lite på den standarden så det fick bli en specialare.
Konceptet bygger på att du har en ROC med nätverkskontakt (trådlös eller trådad spelar ingen roll) på arenan. Sen har du en dator med ditt favoritorienteringsprogram på typ OLA, MeOS eller OE2010 v11. Denna dator måste du veta IP-adressen på. Det är dit ROC:en skickar stämplingarna. Du måste även ha en DHCP-server på arenan som tilldelar ROC:en en IP-adress.
Så när du vet vad din dator har för IP-adress så matar du in det på din ROC i webgränssnittet och kryssar i att du vill köra SIRAP och vilken typ av SIRAP. Starta om din ROC så den kopplar upp sig mot webservern och hämtar inställningarna. Sen startar du ditt orienteringsprogram på datorn. I OLA går du in och startar onlinekontroll-dialogen och kryssar i SIRAP, sen är du klar. I OE2010 v11 startar du onlineservern.
Sen sätter du ut ROC:en med mastrar och ger den nätverkskontakt och kör. Mycket svårare än så är det inte.
Har du ingen DHCP-server på arenan så kan du sätta en fast IP-adress på ROC:en genom att ta SD-kortet från ROC:en och sätta in i en vanlig dator och navigera ner i boot-katalogen. Där i en undermapp som jag har för mig heter ROC finns filer för att sätta inställningar på ROC:en som övertrumfar webinställningarna. Där kan man välja att sätta fast IP-adress. Exempelfil finns med.
Lycka till!
//Oskar
Version 6.1
Hallau på er! Då ligger 6.1 ute av ROC:en. Här är en lista på nyheter:
Stöd för att skicka stämplingar över nätverket direkt till OE2010 v11 (SIRAP speciale).
Snabbat upp historikutläsningen ur SI-mastrar vid uppstart.
Radera även alla historikkataloger när man väljer delete alla stämplingar på ROC.
Fixat så att updateroc-settings bara söker i början på raden. Hade missat ett ställe…
Uppsnabbningen av historiken är speciellt till Simon och Per S som kör 1000-tals stämplingar på en ROC 🙂
//Oskar