Buzzer och min vän google

Jaha, då hade jag testat att sätta in en buzzer i Raspen eftersom den saknar ljud från början. En buzzer är alltså en liten högtalare som ser ut så här.

Buzzer

Man kopplar den till något som kallas GPIO i Raspen. Så långt allt väl. Den pep som den skulle. Vad gör man sen? Jo, man beställer 20 stycken nya samt lite kabel med färdiga fästen på för att koppla det till alla rasparna man har. Paketet kommer från Amerikat, man sliter upp det, kopplar in den, bootar raspen…..och….inte ett ljud… Hmmm… Ahha, byter pinnarna på den…. Inte ett ljud… Prova en annan… Inte ett ljud… Det är här min vän google kommer in.

Vad lär man sig kvällen den 15 april 2013 som man aldrig hade vetat att man skulle behöva lära sig? Jo, det finns buzzers och det finns piezo buzzers… Vad är då skillnaden? Jo, en buzzer har inbyggd oscillator som sätter fart på högtalarmembranet av sig själv så fort den får sina 3 volt. En piezo buzzer har ingen inbyggd oscillator, så där måste man oscillera strömmen själv! Därav tystnaden… Men men, som sagt, min vän google och lite shell-programmering mm så pep den ur sig en melodi till och med 🙂 Nu har raspen stöd för båda buzzrarna 🙂

Har även lagt in stöd för att den spelar sin trudelutt inte bara när raspen är klar att ta emot stämplingar, utan även när första stämplingen har gått fram på varje SI-master som är kopplad till den. Så se till att provstämpla alla SI-mastrarna vid utsättning, annars kommer första löparen att få en liten melodi som stämplingsignal 🙂

//Oskar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Please answer this question (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.