111 stycken ROCar, 5 stycken Androider och över 31000 stämplingar genom servern! Fantastiskt!
//Oskar
månadsarkiv: mars 2014
Check online
Bror Erik har kommit på en finurlig grej. Start online funkar precis som check online. Den aktiverar löparen i OLA, så då behöver man egentligen inte ha check online på de med pinnstart, det räcker med start online, så har man ju stenkoll på vilka som verkligen gått iväg.
Tävlingsklasserna med minutstart måste man ju däremot ha check online på om man vill ha full koll på folk i skogen med automatik.
//Oskar
Magisk gräns
Så har vi över 100 ROC:ar i världen! Vad jag vet så finns de i 5 olika länder… Sverige, Finland, Danmark, Schweiz och Sydafrika. Den 12 maj förra året släpptes den första officiella versionen av ROC, version 2.0. Så på mindre än 1 år har alla dessa tillkommit, fantastiskt kul!
Under denna tid har det även tillkommit en Androidapp för att övervaka sina ROC:ar!
OLA, SportSoftware OE och MeOS har lagt in stöd för ROC.
Utveckling av en Android-onlinekontroll som rapporterar till webservern pågår också har jag fått viskat i mitt öra 🙂
Kort och gott, jättekul med allt engagemang!
//Oskar
Ps… Jag glömde… vi har ju Tyskland också, så 6 länder 🙂 Ds….
Resultatscript för den teknikintresserade
Jaha, så har vi kommit till teknikgodsakerna 🙂 Jag har nu sammanställt alla script och html-filer för resultatskärmarna vi hade i helgen. Bara att ladda hem! Hur ska jag nu förklara detta… Om vi börjar med katalogen ”Resultatserver på arenan” så ligger katalogen c:\inetpub\wwwroot. Det är en IIS-servers standardkatalog. Där ställer jag in att OLResultat ska skapa sina resultatfiler, inkl radiokontroller och ”sista till mål”. I den katalogen finns sen 1.html osv… 1.html visas på resultatskärm nummer… osv. I 1.html ställer man då in vilka resultatfiler som ska visas på den skärmen. I den katalogen finns även ett par asp-script som kör direkt mot databasen på MySQL-servern.
forvarning_kontroll.asp -> Förvarning från kontroll 100. Körs från någon av 1.html mfl som sköter uppdateringen.
forvarning_kontroll_21tum.asp -> Förvarning från kontroll 100. Körs från någon av 1.html mfl som sköter uppdateringen. Anpassad för 21″ skärm.
forvarning_kontroll100.asp -> Samma som längst upp, men bättre namn på den 🙂
forvarning_kontroll250.asp -> Samma som ovan fast kodsiffra 250.
forvarning_mal.asp -> Ger en lista med alla som har gått i mål efter avläsning. Ger tid för målgång, tid man sprungit samt preliminär placering för de X senaste som kommit i mål. Läggs in i typ 1.html för uppdatering.
forvarning_mal_21tum.asp -> Samma som ovan fast med autorefresh var 2 sekund, körs fristående, typ på en PC efter avläsningen.
Och till katalogen SkickaOnlineResultat, den skickar upp alla resultatfiler löpande till en ftp-server som man skapar på sin webserver på internet.
Över till Webservern. Under katalogen IIS så finns en katalog som heter FTP\Hallandspremiaren. En sån skapar jag per tävling. I underkatalogen FTP är FTPs hemkatalog dit resultatfilerna kommer som man ftp:ar upp med scriptet ovan. Filen unzip.bat ställer man in så uppackningarna hamnar i rätt katalog. Sen startar man den innan tävlingen så ligger den igång hela tiden och packar upp alla ftp:ade filer och flyttar dem till webkatalogen.
I \IIS\Util\ ligger 2 utils 🙂
I \IIS\Websites ligger www.olresultat.se som är en website i IIS. Där under har jag skapat hallandspremiaren2014. En sån katalog skapar jag också för varje tävling. I denna ligger ett exempel från i helgen då vi körde 3 tävlingar. Då får man manuellt varje morgon styra om i unzip.bat ovan så filerna hamnar i rätt katalog.
Sen under varje tävlingsmapp så får man kopiera in en egen grafikbild och ändra totalrestop.html med rätt text och detaljer för bilden. Sen behöver man inte göra mer där, utan det kommer nedan…
I katalogen\Script\ har ni dels en katalog för MySQL-backup, den bjuder jag på 🙂 Och sen finns en katalog som heter TotalresRun. Den bat-filen kör jag som Scheduled task på webservern var 5 minut. Den letar upp alla tävlingar och skapar en totalres.html i varje tävlingsmapp med uppdaterad data från alla resultat*.html som har blivit uppladdade.
Ja, det var väl allt för denna gång. Jag förstår om detta inte är någon detaljerad instruktion 🙂 Ställ frågor om ni är intresserade och stöter på hinder som ni inte tar er förbi. Hör gärna av er om ni använt dem också, kul att veta 🙂
Mvh Oskar
Resultatskärmar via dator
Hej hopp
Jag tänkte jag skulle skriva lite mer om att köra resultatskärmarna via dator istället för den inbyggda webbläsaren. Vi testade ju av nu under Hallandspremiären och fast man fått det att funka hemma vid skrivbordet så blir man ju alltid lite exalterad när det faktiskt funkar även i verkligheten 🙂
Fördelarna med detta är dels att bildväxlingarna mellan klasserna knappt märks när man har det via dator, skärmarnas inbyggda webbläsare lägger upp en rad längst överst där filnamnet står och där ligger den ett par sekunder medans den laddar den nya filen. Sedan är det priset på skärmarna, ska du köpa en skärm med inbyggd webbläsare så ligger du på 7000-8000 kr för den billigaste medan du kan få en 46″ Andersson på tex NetOnNet för under 4000 kr med samma upplösning 1920*1080 som man behöver om man ska visa 4 kolumner.
Nackdelen är att det bli mer kabeldragning i resultattältet, längre uppsättstid och du måste ha 2 st laptops där.
Anledning till att jag ville se att detta verkligen funkade var att då kanske vi kan köpa in 10-12 skärmar till Gotland, så vem vet kanske även gotlandspaketet med 2 och 3-dagars i sommar kan få resultatskärmar 🙂 Senare i höst har vi (Garda IK) HelgUtanÄlg och då ska jag se till så att det blir det 🙂
Vi använde grafikkort från Displaylink som kostar 540kr st, http://www.dustinhome.se/product/5010751699/deltaco-usb-3-0-dvi-hdmi-vga-adapter-2048×1152-1920×1080/
Det går att använda max 6 stycken i samma dator, det gjorde jag på lördagen och kopplade då in en 7-portars USBhubb till datorn, http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/ovriga-datorprodukter/L7HUB212E/logik-usb-hub-med-7-portar
Jag hade hubben strömsatt då den ska driva alla 6 grafikkorten.
Grafikkorten installerar sig automatiskt via windows update om man har nätkontakt när man ansluter dom första gången, annars finns drivrutin till windows att ladda hem, http://www.displaylink.com/support/downloads.php
På själva grafikkortet är det DVI ut, men det följer med adaptrar till VGA och HDMI. På lördagen testade jag att köra VGA till 5 skärmar och HDMI till 1, inga problem.
Jag behövde några USB-förlägningskablar till några av skärmarna, dom sitter ju utspridda med kanske 6 meter. Jag testade även med VGA-förlägningskablar, funkade även det.
Något som var lite meckigt var att få upp varje IE11-fönster på rätt skärm, särskilt som skärmarna stod 5 och 5 med ryggarna mot varandra. Till nästa gång ska jag köpa mig en trådlös mus för att underlätta.
Ska man använda IE så behöver man version 11, dom tidigare går inte att få helskärm på flera skärmar. Mycket märkligt.
Det finns ett program för att hantera flera skärmar som kostar drygt 200 kr, http://www.displaylink.com/support/tools.php.
Jag har testat trialversionen och med den kan man få alla webläsare att direkt vid uppstart lägga sig på rätt skärm. Det var lite pill att på till, men jag fick det att funka hemma. Dock hann jag inte konfa det med dom resultatfiler som vi använde i helgen 🙂
Det finns ett registervärde för att styra så att IE startar upp i fullscreen direkt, HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main, FullScreen=Yes
//Erik
OLResultat
OLResultat använde vi för att skapa resultatfiler till resultatskärmarna på arenan samt till onlineresultaten.
Scripten kommer snart….
//Oskar
Hallandspremiären 2014, teknisk uppsättning
Så, för alla er tekniker där ute, vad körde vi på för teknik nu då? Till en början körde vi en OLA-version som endast var timmar gammal innan tävlingen. Lite strul med anmälningsavgifterna gav oss en snabb fix från utvecklarna 🙂
Vi körde som vanligt MySQL och OLA på en 6 år gammal bärbar dator som jag fått från gamla jobbet. Den har 3,5 GB minne och 2 cores. Som jag skrev tidigare så tog MySQL ca 550 MB och cpu ca 10% trots allt kul vi gjorde 🙂 Javaw-processen som jag antar är OLA-server tog 160 MB minne. Totalt hade servern 2 GB ledigt minne. Databasbackup till USB-minne var 300 sekund snurrade via ett dos-script. Starta-och-glöm-script. 😉 Operativsystem = Windows Server 2003 R2 Standard x64.
Om vi går vidare på serversidan så hade vi en resultatserver, en gammal IBM-bärbar med 2 GB minne och Windows Server 2003 R2 Standard x64. Där snurrade OLresultat.exe som skapade alla resultatfiler (inkl för radiokontroller) för resultatskärmar och onlineresultat, kopplad direkt till MySQL på andra servern. Gick en gång var 30 sekund. Den la alla resultatfiler i en katalog där IIS-webservern hade en website. Därifrån hämtade resultatskärmar mm sina filer.
På servern låg ett dos-batch-script som ftp:ade upp alla resultatfiler till websiten för onlineresultat. På webservern på internet låg ett annat script igång som var 5 minut skapade en ny ”skalfil” till alla resultatfiler som laddades upp så att antalet anmälda mm uppdaterades.
På resultatservern snurrade även mottagning av OLresultat i OLA från webben (ROC:arna via 3g-modem) samt mottagning av SIRAP-online i OLA (ROC:ar via nätverk lokalt). På servern satt ett 4g-modem för kontakt med internet. Det var den enda uppkopplade datorn i sekretariatet.
Sen hade vi ett par OLA-arbetsstationer (bärbara), 3 bärbara i direktanmälan med SI-mastrar, 3 bärbara med SI-master i avläsningen och 2 bärbara med stora extraskärmar till speakern för onlinebevakningen.
Efter målgång hade vi också en PC med stor extraskärm där alla som läst ut dök upp direkt med tid och placering just nu. En websida som låg på resultatservern startades i en Internet Explorer. Den autouppdaterade varannan sekund. På servern var det ett asp-script som körde direkt mot MySQL-servern vid varje anrop.
På resultatskärmarna visades radiokontroller och förvarning för HD21 och HD16, slutresultat för alla klasser, förvarning från sista kontrollen (ett asp-script på webservern som uppdaterade varannan sekund), samma script som visades vid mål, dvs vem som gått i mål just nu, tävling för damer respektive herrar för sista kontrollen till mål. 10 resultatskärmar 46″ med inbyggd webläsare som körde mot resultatservern. Bror Erik labbade också med en dator med 6 stycken USB-grafikkort, det blev succé! Hans bärbara drev utan problem de 6 grafikkorten och 6 st 46″-skärmar. På så sätt kan man ju köpa billigare skärmar istället. Kul att se att det fungerade!
Onlineresultaten kan ni se på http://olresultat.se/hallandspremiaren2014 .
På lördagen när vi hade 2 sistakontroller så hade vi även en PC som tog emot seriella onlinestämplingar via samlingsboxar och militär telefontråd.
Sistakontrollen kopplade vi annars upp via en Wifi-länk som vi gjorde med 2 stycken Nanostation M5. De funkar kanon vid fri sikt. Dock blir de lätt kinkiga när träd börjar komma imellan 🙂 Nanostation drevs av ett bilbatteri med en 12v->220v konverter. Vid sista kontrollen var det som mest 3 SI-USB-mastrar, USB-hub, ROC, SIRAP, Wifi-länk, resultatserver.
Målstämplingen var online via 2 USB-mastrar och 1 ROC som var uppkopplad via nätverk till speakervagnen. Den skickade stämplingar via SIRAP till resultatservern. Den skickade alltså över 1000 stämplingar per dag lördag och söndag.
Ute i skogen hade vi 3 stycken ROC:ar uppkopplade via 3g-modem för att övervaka HD21 samt antingen HD14 eller HD16.
På söndagen hade vi lite tid över, så då testade vi även att sätta 2 stycken Nanostation M5 mot 1 st mottagare, det gick finfint. Så då hade vi kunnat haft båda sistakontrollerna på lördagen uppkopplad via länk 🙂
På fredagen hade vi även Check vid starten uppkopplad via 2 ROC:ar med 3g-modem för att hålla koll på kvar i skogen. Här är ett tips att komma ihåg att lägga in Checkkontrollen i OLA, tyvärr missade vi det… 🙂
Färgskrivare hade vi också i sekretariatet för att kunna dra ut fler kartor till öppna klasser, och den kom till nytta också! En svartvit skrivare för listor…
Något som imponerade på mig var prisutdelarna på fredagen, de hade helt enkelt en surfplatta och kollade onlineresultaten! Smart tänkt! 🙂 Det sparade tid för oss alla 🙂
Jaaa, det var väl det vi hade… På fredagen hade vi 8 timmar på oss att sätta upp allt och var döstressade in i det sista… På lördagen hade vi 3 timmar och hann utan problem och på söndagen hade vi 2,5 timme och var klara 20 minuter innan 🙂 Rutin gör nytta!
Bara hör av er om ni har några frågor 🙂 Lycka till med era evenemang!
//Oskar och Erik
MySQL och diskussionerna runt 25-manna
Med 25-mannas problem flåsande i nacken så höll vi så klart ett extra öga på vår MySQL-server i helgen. Den körde senaste version av MySQL. Vi upplevde inga som helst problem relaterat till MySQL. MySQL-server gjorde av med 550 MB minne och server pumpade runt 10% cpu.
Vi körde på en 6 år gammal bärbar dator med 2 cores och 3,5 GB minne. Servern hade 2 GB ledigt minne. Operativsystemet är Windows Server 2003 R2. Så det gick åt ca 1,5 GB minne att driva servern. Jag hade inte kört på en server med mindre minne än 2 GB.
God natt
Oskar
Hallandspremiären blev 4.2 :-)
Jaha, 3 intensiva dagar tillsammans med Stefan (Lindéna) och bror Erik (hitkommen enkom för att hjälpa till, ända från Gotland tillsammans med sina 3 barn och vår mamma) är nu till ända. Hallandspremiären 2014 är avklarad. 1300 stämplingar genom ROC:ar via 3g-modem och runt 5000 stämplingar genom ROC:ar och SIRAP-protokollet. Första tävlingen fick vi ett antal förvarningstider som närmade sig 200 minuter… Vi funderade på den trådlösa länken, men förkastade rätt snart det, alla pinnummer kom ju fram ok. Sen hann tävlingen gå klart innan vi hann fundera mer på det. Lördagen rullade konstigt nog helt ok vad vi såg då och då… Vi måste ha missat det antar jag. Idag så blev det helt plötsligt samma tider på alla stämplingar från SIRAP som vi testade! Vad i hela… Snabbt föll väl tankarna på att det kunde vara en bug i ROC:en, så in med SSH i ROC:en som stod via trådlös länk borta i skogsbrynet. Tittade i loggarna och kom fram till att det var när timme med bara 1 siffra kom så blev det error i konverteringen.. Timme 09 tolkades i Linux bash som octal-tal, inte 10-bas… Och då small det… Så vi la in ett förtydligande att det var 10-bas. Anledningen till att vi inte hade märkt det på lördagen var att första start var 11, så vi var inte igång med kontrollerna innan 10 🙂 Sen fick vi då även ändra för minuter och sekunder som fick samma problem. Anledningen att man konverterar är att SI-enheten levererar tid i klockslag och SIRAP vill ha antal tiondels sekunder sen midnatt. Så nu go vänner så ligger version 4.2 ute som fixar detta problem! Bra att man får chans att testa sina egna saker skarpt innan ni börjar använda det 🙂
Och ett stort tack till alla er som kom fram och pratade med oss under tävlingen och pratade ROC:ar och resultatskärmar, alltid lika kul att visa upp! Det var både svenskar, danskar och norrmän som kom förbi, jättekul!
Snart kommer en liten novell om helgen med bilder och en förklaring av all den teknik vi körde. Ska även lägga ut script mm för nerladdning.
Mvh bror Oskar och bror Erik