10mila

Tidigare i år så var jag och min bror i Örebro tillsammans med Björn Alpberg och Peter Löfås och gick igenom lite videoteknik under en helg. Under en stilla promenad tillbaka till kontoret så frågade Peter mig om jag hade lust att hjälpa till med onlinekontroller på 10mila. Efter att ha inhämtat starttillstånd hemifrån så tackade jag ja. Föga anade jag att jag tackade ja till att ratta 39 onlinekontroller 🙂 Som tur var hade jag hjälp av ett bekant namn, Simon Harston. En man som jag haft mycket kontakt med genom åren men aldrig träffat. En mycket angenäm bekantskap! Vårt samarbete klickade från första stund (hoppas han tyckte det också 🙂 ). Vi stötte på många problem och och det blev mycket omplanering, men vi löste det med lite rå härlig humor på engelska. Var så mycket engelska hela tiden så jag kom på mig själv att prata engelska med Peter också 🙂

Nåja, det var mycket insamling av utrustning innan tävlingarna. En dag var jag uppe och mätte mottagning på alla ställen där vi skulle ha ROC:ar. Var ute en heldag i skogen och mätte. En härlig dag! Tog bilder vid alla kontrollerna.

Efter det så gick jag hem och planerade kontrollerna och ritade skisser till mina medhjälpare från arrangören. Jag hade ett par daglediga som skulle hjälpa till. De kom ner till Halmstad där vi hade en genomgång med hjälp av bilderna. De fick sedan med sig en låda med seriella kablar att gräva ner vid kontrollerna. Instruktionerna såg ut så här:

Det gick åt en hel del seriekabel då 10mila gärna har enstaka stolpar istället för överliggare.

Inför 10mila försökte jag hinna sammanställa så många kompletta ROC-boxar som möjligt. Skulle få ihop 15-16 ROC:ar. Dock så stötte jag på patrull. Något strulade… Det visade sig att jag hittade en bugg kvällen innan. Om man hade 2 enheter så blev det problem. Så jag fick patcha alla ROC:ar innan jag använde dem, för jag hittade en lösning snabbt 🙂 Den kommer snart som version 6.4-3…
Så på fredag morgon lämnade jag yngsta dottern på dagis och drog mig upp mot Göteborg. Passerade en kompis i Göteborg och hämtade upp lite extra seriella SI-enheter på vägen. Alltid bra att ha. På stora evenemang brukar inte enheterna räcka till.
Så var det ddags att slå läger i den blå baracken uppe på kullen. 10milas BÄSTA kontor! Sicken utsikt!

Sen var det bara att börja göra ROCar för brinnande livet. Mina prylar… Peters prylar… O-Ringens prylar… Simons prylar… Fick lite tidspanik. Tiden bara rann iväg. Sen vid 14 så var det dags att ta emot mina 5 eminenta medarbetare från arrangörerna som skulle hjälpa mig med utsättning, kontroll och intagning av utrustning under tävlingen. Jag utbildade dem i alla de olika teknikerna vi använde.
ROCar med seriella SI-enheter
ROCar med SRR
Samlingsboxar med telefonitråd
Samlingsboxar med Tibbo Serieserver->nätverk. Dessa hade sedan en mottagare hos oss. De gick via trådlösa länkar från skogen där även TV-bilder gick. Uppbyggt runt ett antal master med Nanostations.
jSH radio (Simons radioenheter)

Mottagningscentralen såg ut så här:

En fundersam Simon med på bilden. Simon tog emot alla stämplingar via radio (längst upp i bild), Tibbos (tejpade på väggen), telefonitråd (också på väggen) samt från roc.olresultat.se. Allt togs emot på datorn på bordet.

Framåt kvällen började det dock ordna till sig lite. Se staplarna med ROCar under bordet.

Det var många olika saker som blev omplanerat under dagen, men vi löste allt med den utrustning vi hade samt Simons lödkolv som fick löda både hål i plastlådor som nya strömförsörjningskablar 🙂

Så kom lördagen. Upp rätt ok. Sovmorgon till kl 6:30! Ovanligt sent för att vara en tävling! Väl på plats så kom utsättarna runt 8. Panik började uppstå när vi upptackte att vissa kontroller inte funkade. Efter att snabbt ha tagit in en SI-enhet till oss så upptäckte vi att SI-enheter var lite slumpmässigt programmerade mellan 4800 bit/s och 38400 bit/s… Så de som satt på samlingsboxarna hade mycket problem.. Det var bara att ta sina reserv SI-enheter och programmera dem och sen skicka ut dem i skogen för att byta enheterna som strulade. Problem löst.

En annan liten miss var när Simon guidade mig som guidade en utsättare i skogen. Det slutade med att vi släckte hela nätet ute i skogen då vi stängde av den centrala masten… Under sändning… Det blev lite panik ett tag men efter ett par minuter var allt online igen. Efter tävlingen gick jag ut för att titta på dessa master för att se hur de såg ut och hur de var kopplade. Bra att veta om man får förtroende ett år till 🙂

Ungdomarna snurrade på… Damer gick i mål, och rätt vad det är när jag tittar ut så står min kära famiilj minsann där och vinkar på mig 🙂

Ungdomarnas ROCar plockades in och jag fick äntligen material att slutföra de 3 sista ROCarna som skulle vara dubbla ROCar med hjälp av Y-kablar.

På ”kontoret” hade vi en TV med sändningarna så vi såg att grafiken funkade vid onlinekontrollerna.

ROCarna skötte sig exemplariskt! En vacker syn:

Och även i appen när jag gick ut:

Och natten rullade på och det bara funkade! Runt 12 började vi inplockningen och strax efter 15 så var det dags att rulla hemåt efter 33 timmar vakentid var det dags att rulla hemåt! Men jag lyckades stjäla till mig 30 minuters sömn i gryningen i bilen.

Ett underbart pass med fantastiska medarbetare!!

Nu får hjärnan ställa om sig för 25manna där jag och bror ska ordna onlinekontrollerna för 3:e året på raken. Ska bli kul!

//Oskar

19 tankar kring ”10mila

 1. Christoffer

  Grymt jobbat Oskar!
  Man blir väldigt imponerad när man sitter och läser. Man tror inte att det ska krävas så mycket teknik för att det ska funka men när tv vill ha tider direkt när löparna stämplar så får man jobba på ett litet annat sätt 🙂

  Svara
  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Mycket av planeringen stod Peter och Simon för också, så inte all heder på mig 🙂 Men jo, det är mycket teknik!!
   Simon var sugen på att träffa dig förresten. Han såg att du är mycket intresserad av teknik 🙂

   Svara
   1. Christoffer

    Ah hänger med nu, grymt jobb alla inkl. utsättarna 🙂
    Kan tycka att det det är svårt att instruera otekniskt folk som iallafall min klubb är 65+ som ska sätta ut kontroller 🙂
    Haha det var ju synd att jag inte kom förbi på kvällen så hade jag kunnat träffat både dig och Simon:-)

    Svara
  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   För att utrustningen inte räckte till att ha det på alla? 🙂 Hehehe! Nä, skämt och sido. På de sträckorna var det bara ROC:ar, så det var viktigt att de funkade.

   Svara
 2. Peter Löfås

  En annan intressant iakttagelse vi gjorde som kan vara värt att nämna (jag vet att Simon är väldigt nöjd över detta) är att vi inte hade några som helst problem med tappade stämplingar från SRR-enheter vilket annars var en liten riskfaktor jag sett innan (många SRR-enheter på kontroller medför mycket radiotrafik och risk för radiokollision).
  Men inte ens på de kontroller som hade 4 SRR enheter tappade vi stämplingar (vad vi vet).

  Allt detta såklart förutsatt att man har dubbla SRR-mottagare (röd och blå)..

  Med facit i hand tappade vi faktiskt fler stämplingar från BSM-RS232 enheter p.g.a. att löpare sparkade ur sladden ur samlingsboxar och förlängningskablar trots tejpning.

  Så, vid en eventuell nästa gång kanske vi kör all in på SRR-enheter istället :-)?

  Svara
  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Jag är med på SRR:er!! 🙂 Då måste vi bara få dem att sätta stolparna runt ett träd eller något. Inte på ett led med alldeles för långt mellan de yttre stolparna… 🙂

   Svara
   1. Oskar Berg Inläggsförfattare

    Det var bara 1 ROC som hade SRR. De överiga som hade SRR var Simons jSh-radios.

    Och jag host host…. får väl erkänna att… Peter, om du läser detta så får du blunda nu 🙂 ….jag hade bara en SRR-dongel på just den ROCen för den strulade strömmässigt med 2 donglar och det modemet som jag hade kvar till den. Det var MYCKET pusslande med modem och prylar för att få allt att lira 🙂 Peter, nu kan du öppna ögonen igen 😉

    Svara
    1. Simon

     Ts ts. Oskar, if only you had said something! Surely you knew I had 6 SRR-GPIO-modules with me to just plug onto your ROCs! 🙂

     Svara
     1. Oskar Berg Inläggsförfattare

      🙂 Do they use less power than the USB-dongle?

 3. Simon Harston

  Hi folks,
  Sorry, I’m a bit late to this blog entry, directly after TioMila I flew to China to help with a 100km trail run there. I just want to say THANK YOU for the good times with you, and to all our helpers who carried the radios into the forest and back again. I’m looking forward to working with you again! (and I agree that next time, we should use more SRR units – or convince Sunjo to enable 38400 on his samlingsboxen!)

  Svara
  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   And thank YOU Simon! Was really fun working with you! Inspiring!

   Svara
 4. Simon Harston

  Oh and by the way, some statistics: over all 3 relay events, we received…
  * 9557 punches through Tibbos and RS485 two-wire
  * 6060 punches through the ”remote” jSh.Radio cluster
  * 11511 punches through the ”local” jSh.Radio cluster (prewarnings, finish)
  * 11190 punches through ROCs
  = total 38318 punches

  Svara
 5. Chris Bagge

  It is nice for ’the old man in Copenhagen’ (65+) to see you Erik and Simon, join forces! Both of you have made a tremendous work in handling the radio controls on 10-mila. Few people are aware of how technically complicated it is, and how many thing you have to take into account when working in the ’real field’! Congratulations. Let us join force to support the sport of orienteering. If I can help you, let me know.

  I am using both types of systems. Each of them have their advantages and their limitations. Simon has made a very nice work with his new ”Tiny-Mesh”/ jsh microcontroller, limiting the risk of lost punches. I did start on an adapter, but he was working much faster. Mine will only support a single SRR adapter. I agree with Simon, avoid cables. We have 10 BSF8-SRR units now ;-).
  We, i.e. FIF Hillerød, are having a Whitsun World-ranking-event here in Denmark. We will be using ROC’s as well as TinyMesh. We will as well be using a TinyMesh Network piggy-backed on a ROC, i.e a Tiny Mesh Gateway connected to an USB port of the Rapberry Pi. Tried it out today. Works fine.
  It works. This will as well be the first time we use a ’large’ antenna on the central Tiny Mest / jsh gateway. A ’small’ 1,6 m tube. My initial measurements indicates that it has gain of 10 dB compared to a simple ground plane antenna.

  Nice to see the figures from Peter on no lost punches on the SRR units. Eases my mind before my Whitsun event.

  Svara
 6. Simon Harston

  Hmm. Interestingly, it seems the maximum reply-depth has been reached for the SRR-OEM-module branch, I can’t ”Svara” directly there. So then here:

  > Do they use less power than the USB-dongle?

  Marginally less, yes. But the difference is only about 8 mA. It’s the USB-chip (Silicon Labs CP2102) and the orange LED.
  The main reason why I love them is that they don’t steal a USB port. So I use the Raspi A or Zero, and connect the only one USB port to the internet stick, while the punches come from the SRR-module on the GPIO pins.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Please answer this question (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.