Ny favoritsak med ROCen

Snart dags för tävling. Undras om jag har mottagning vid mina onlinekontroller… Den kopplar upp idag, men ligger den på gränsen? Kör den 3g eller 4g?
Såna frågor har jag alltid ställt mig inför varje tävling. Jag har åkt ut och testat om det går att koppla upp eller inte…
Men… nu med version 6.4 (som jag ska testa på Hallandspremiären, sen släpper jag den), så kopplar jag ihop en ROC med modem i en påse och går ut i skogen med ROC:en igång. Sen lägger jag bara påsen vid kontrollpunkterna. Väntar någon minut… Sen går jag in på webben och kollar under Ring hem-fliken och där ser jag om den kör 3g eller 4g och hur stark signalstyrka den har just nu. Det rapporteras hem var 20 sekund! Så är det bara att anteckna och gå vidare! Facit från gårdagens mätningar:
Onlinekontroll 1
73 db 4g
Start 1
67 db 4g
Onlinekontroll 2
77 db 4g
Onlinekontroll 3
69 db 4g
Onlinekontroll sista
55 db 4g
Sprintstarten
51 db 4g
Start 2
87 db 4g 1 meter upp i luften annars ej mottagning

Så resultatet blev att jag definitivt måste hissa upp ett modem i ett träd och egentligen gärna onlinekontroll 2 också 🙂

//Oskar

7 tankar kring ”Ny favoritsak med ROCen

 1. Christoffer

  Ah intressant, tidigare har man gått ut med mobilen för att se om det går att surfa eller inte 🙂 Misstänker att ju lägre siffra som möjligt är bra och högre än 80 är sämre?

  Svara
  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Hovra med muspekaren över Signal-rubriken så ser du vilka värden som är bra 😉

   Svara
 2. Felix

  Kanon ju!

  dB står ju för dämpning. Mer dämpning (högre värde), sämre signal, alltså vill man ha ett lågt värde =)

  Svara
 3. Chris Bagge

  Ifall du har tittat på din mobil då har den nog visat ”-xx.x dBm”. Det saknas nog ett minustecken här.

  Det mätvärde man får är hur stark/svag den mottagna signalen är. Själva mätenheten är i Bell, förkortat ”B”. Det är egentligen en jämförelse mellan två nivåer. Skalan är logaritmisk. En skillnad på 10 gånger = 1B, en skillnad på 10 * 10 = 100 = 2 B. ”d” står för deci- som i decimeter. ”m” betyder att det är jämfört med 1mW.
  En utrustning som sänder med 100 mW har då ett signal på 20 dBm. Ifall det mottagna signalen är 0.001 mW då är det mottagna värdet -30 dBm. De värden man får vill vara i storleksordning från -50 dBm ner till -100 dBm. Med de modem jag använder hjälper det mycket att sätta på en extern antenn.

  Svara
  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Jepp, saknas ett minustecken, sorry för det 🙂 Bra förklaring, tack!

   Svara
 4. Chris Bagge

  Hej Oskar,
  Det blir spännande att få tag i den nya mjukvaran. Vi har ett WRE evenemang i början av Juni där vi skall använda ROC’ar. Det skall också bli roligt att ’leka’ med ”knattekameran” .

  Svara
  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Härligt, alltid kul med nytt 🙂 Bara hör av dig om du inte får igång knattekameran 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Please answer this question (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.