MySQL och diskussionerna runt 25-manna

Med 25-mannas problem flåsande i nacken så höll vi så klart ett extra öga på vår MySQL-server i helgen. Den körde senaste version av MySQL. Vi upplevde inga som helst problem relaterat till MySQL. MySQL-server gjorde av med 550 MB minne och server pumpade runt 10% cpu.
MySQL-minne
MySQL-server-minne_och_cpu
Vi körde på en 6 år gammal bärbar dator med 2 cores och 3,5 GB minne. Servern hade 2 GB ledigt minne. Operativsystemet är Windows Server 2003 R2. Så det gick åt ca 1,5 GB minne att driva servern. Jag hade inte kört på en server med mindre minne än 2 GB.

God natt
Oskar

5 tankar kring ”MySQL och diskussionerna runt 25-manna

  1. madcap

    Betänk då att på 2012 års upplaga av 25-manna använde MySQL bara omkring 140 MB minne, och det på en tävling med närmare 10000 deltagare, massor av onlinekontroller och speakerfönster. De 550 MB minne som användes på Hallandspremiären är alltså närmare fyra gånger så mycket.

    Svara
    1. Oskar Berg Inläggsförfattare

      Jepp, det är 4 gånger så mycket i så fall ja, men det var inte det som var poängen 🙂 Poängen var att man inte behöver oroa sig om man arrangerar en tävling och har den senaste versionen av MySQL installerad bara man har minst 2 GB i sin server. Och jag hoppas inte det finns speciellt många som har mindre i en databasserver.

      140 MB och även 550 MB är ju tex extremt lite för att vara en databasserver om man tex jämför med MS SQL som slukar allt minne som är ledigt 🙂

      Vet du kanske hur många onlinekontroller 25-manna har? Hade varit kul att veta 🙂

      Svara
      1. madcap

        Nej, jag har inte koll på exakt antal, det varierar lite mellan åren. Å ena sidan försöker man hålla antalet för att göra tekniken enklare, å andra sidan är ju banorna av olika svårighetsgrad och en radiokontroll på en röd bana kan inte utan vidare användas på en vit bana, inte minst för att ”mitten” på den röda banan troligen ligger mycket längre bort från arenan än ”mitten” på den vita banan. Jag skulle tro att man sällan kommer undan med färre än två radiokontroller, två förvarningskontroller och så sista och mål. Ofta är det också någon form av varvningskontroll med onlinetider.

        Vid sista och mål passerar ju alla 10000 löpare, så där går det åt riktigt många stämplingsenheter. Vid radionkontrollerna och förvarningen så passerar ju inte alla, men å andra sidan så måste ju antalet enheter räcka för klungan på sträcka 1 innan startfältet dragits ut, och för anstormningen på sträcka 3 när det plötsligt blir fyra gånger så många löpare i skogen, så det går åt många enheter även i skogen.

        Hur brukar ni lösa det när ni använder ROCen tillsammans med många stämplingsenheter? USB-sladden är ju inte så lång, så ska man ha enheter på flera stativ bredvid varandra behövs ju längre kablar. Seriella masterstationer med förlängningskabel och sedan usb-serieportsomvandlare?

        (Jag ber om ursäkt för dubbelposten, jag missade att det var moderering av inlägg och trodde att jag glömt trycka på skicka första gången.)

        Svara
        1. Oskar Berg Inläggsförfattare

          Ja, det ständiga pusslet med radiokontroller och vart man ska ha dem 🙂 Bra att ha kontakt med banläggaren i ett tidigt skede… Vilket jag sällan tänker på/hinner tyvärr 🙂 Okej, det låter inte så farligt mycket radiokontroller ändå fast det är så många deltagare, det är ju skönt för arrangörerna! Vi hade ju faktiskt något liknande… Däremot så är det ju betydligt fler som stämplar varje onlinekontroll där istället. Dock över något längre tid också. Hade ju varit kul att ratta 25-manna någon gång 🙂 Hehehe! O-Ringen är ju redan check på 🙂

          Ja, man kan ju lösa det på fler sätt. Som vi gjorde i söndags när vi hade 3 enheter vid sista kontrollen så körde vi 3 USB-mastrar med 5-meters förlängningskablar på till en passiv USB-hub som sen gick in i en 220v->5v-matad ROC. I målet med 2 enheter hade vi samma lösning. Den andra lösningen är ju precis som du säger seriella mastrar med skarvkablar för seriellkablar och sen en seriell->USB-konverter. Sen får man plocka in dem i en USB-hub där också. Funkar finfint det med. Man får bara se till så att strömmatningen räcker från ROC:en, annars får man ha en aktiv USB-hub med egen strömmatning.

          Ingen fara med dubbelposten, det är bara för att det kommer typ 20 spam varje dag som man inte vill ha ut… Suck… Att de orkar…

          Svara
  2. madcap

    Betänk då att på 25-manna 2012 använde MySQL ca 140 MB, och det på en tävling med nästan 10000 deltagare. På Hallandspremiären gick det alltså åt nästan fyra gånger så mycket minne.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Please answer this question (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.