månadsarkiv: maj 2013

Full fart framåt

Efter att onlinekontrollen har funkat kanonbra på Silva League-finalen så är den nu uppdaterad att klarar kodsiffror även över 255, dvs upp till 1023 precis som SI-mastrarna stödjer.

Nästa utmaning (som jag vet om) är DM-sprinten i Halland som går av stapeln söndag 26/5. Då kör vi även Halmstad Cityorientering där onlinekontrollen kommer att finnas på 2 ställen längs med banan också! Så klart har vi check och start online också 🙂

Hittills har 6 personer laddat hem version 2.0 utöver jag själv och bror min. På siten finns onlinekontroller från 6 olika klubbar registrerade! Kul!! Bara hör av er om det blir problem eller om ni har förslag på förbättringar! oskar.berg (at) tele2.se. Eller skriv en kommentar på bloggen.

//Oskar

Mödan med oupptäckte buggar

Så har man lagt 2 dagars felsökning på varför uppdateringen till 2.1 inte funkade ibland… Man slänger in den på raspen, bootar och testar en SI-master hemma på nätverket. Funkar kanon… Sen gör man extremtesten och slänger in den på ett 3G-modem och 4 SI-mastrar med en passiv USB-hub… Funkar inte…. Man funderar på vad man har ändrat sen 2.0…

Svaret? Jo, har förmodligen aldrig testat 2.0 med 3G-modem och 4 SI-mastrar 🙂 Det är helt enkelt så att strömmen inte räcker till! Efter att jag använt en strömkabel till USB-hubben så funkar allt kanon! Förmodligen kan inte USB driva USB-modem, USB-hub och 4 stycken SI-mastrar helt enkelt! Och här har jag letat i koden och ändrat, tvivlat och slitit mitt hår…El… Där ser man… Men då kan man gå vidare helt enkelt 🙂

Slutsats, man kan använda upp till 3 stycken SI-mastrar med just mitt tele2-USB-modem om man har en icke strömsatt USB-hub! Om du ska ha fler, använd en strömsatt USB-hub!

//Oskar

Silva League

Ja, så är den igång… Jag sitter klistrad vid datorn varje gång tävlingen drar igång och lyssnar på speakern. Han säger direkt till om det är problem med tekniken 🙂 Känner igen det från O-Ringen! Den bästa övervakningen när man var ute och rörde på sig var speakern. Så fort något hände så fick man det i speakern, så då var det bara och kuta tillbaka till måltältet 🙂

Någon dag innan tävlingarna denna helgen drog igång kom jag på att man kan ha kodsiffror högre än 255. Tog en snabb titt på det med de nyinköpta SI-mastrarna och en Rasp imellan lekarna med äldsta dottern 😉 Kom fram till att de två högst bitarna i byten innan kodsiffra upp till 255 stod för resterande data för kodsiffra… La in det i koden, testade och det funkade kanon. Kollade med Henrik, men de skulle inte ha någon kodsiffra högre än 255, så jag väntar med uppdateringen till efter helgen. Då får jag en chans att testa den semiautomatiska uppdateringsfunktionen! Man måste kryssa i en ruta i webgränssnittet att man vill uppdatera sin enhet. Detta för att inte råka ut för missöden under en tävling. Uppdatering ska ske under kontrollerade former och sen testas.

Under experimenten upptäckte jag att ROC:en även har stöd för Töm online 🙂 ….varför man nu skulle vilja ha det, men om någon kommer på en anledning till det så kör hårt! Och dra en kommentar till mig, nyfiken 🙂

Enligt rapport från Henrik som är en av de som rattar Silva League denna helgen så funkar ROC:en prima så långt! De har bara stött på en bugg i OLA, av speakern döpt till ”klockan 12-buggen” 🙂 Ny version av OLA kommer efter helgen.

//Oskar

NU KÖR VI!

Så där ja, då har allt fallit på plats, 8 månader efter de första tankegångarna. Radio Online Control 2.0 är släppt till allmänheten! Fullt stöd finns för den sen igår även officiellt i version 5.1.1 av OLA som finns för nerladdning. Se menyalternativ ”Tävling-Under tävling-Tidtagning-Olresultat.se och Emit ECB/ETS tidtagning” i OLA. Det känns fantastiskt kul att kunna erbjuda denna funktion helt gratis till orienteringsvärlden! Kör hårt!

Till helgen kommer den att köras skarpt på Silva League-finalen med världseliten som deltagare! Nu håller vi tummarna att den fungerar kanon där! De kommer köra ROC med 1 styck Net1-modem och ett par Telia 3G-modem. 4 stycken ROC:ar kommer de att ha.

Den 26 maj kommer jag att ha ROC:en på Sprint DM i Halland. Check kommer vara online. Pinnstart för öppna banor kommer vara online. Någon radiokontroll kommer jag trycka in och sist men inte minst ska jag även sätta mål online. Då testar jag av alla funktioner skarpt! Vi kommer även att köra våra resultatTVskärmar på tävlingen.

//Oskar

Gränssnitt för ROC

Så har själva gränssnittet för ROC 2.0 blivit bättre. En förhandstitt kan ses på http://roc.olresultat.se/.

En skarp version av OLA med fullt stöd för ROC 2.0 kommer förmodligen släppas denna veckan. Bror Erik har testat den på en orienteringsträning och den fungerade som den skulle. Läckert!

Jag håller på att slipa på det sista på ROC 2.0 innan jag släpper den för nedladdning. Vi fick fundera ett tag hur vi skulle göra med ROC:en… Gratis? Kosta? Vi har ändå lagt ner flera tusen kronor på utrustning under alla tester och investerat cirka ett halvårs fritid i den. Vi kom dock fram till att vi vill ge något tillbaka till orienteringen som har gett oss så mycket glädje. Vi gör tillgängligt hur man sätter ihop hårdvaran och gör programvaran för onlinekontrollen tillgänglig för nerladdning. Support ger vi i mån av tid och ork. Ett alternativ vi har pratat om är att om man känner att man är beroende av support eller hjälp för att montera ihop och testa allt så kan vi ta en mindre summa för detta och på så sätt hjälpa mindre tekniskt kunniga klubbar samtidigt som vi kan få igen en del av de pengar vi har investerat i projektet.

Den skarpa versionen är inte långt borta…

//Oskar