10MILA 2019

Då har jag och brorsan varit på 10MILA och skött onlinestämplingarna tillsammans med Simon Harston och Chris Bagge. Ett lyckat europeiskt samarbete, en hallänning, en gotlänning, en tysk och en dansk 🙂
Till vår hjälp hade vi också Simons fru samt 4 mycket duktiga medhjälpare!

I år hade vi 25 onlinekontroller samt mål online att bygga upp, sköta och plocka ner. Målet körde vi 6 seriella enheter via en samlingsbox. Vid målgång på sista sträckans ca 30 första lag hade måldomaren en lös SRR-enhet som gick via en jSh-radio direkt till vårt kontor som var inrett i ett omklädningsrum bredvid videoproduktionen.

Ute i skogen var det draget 9 km fiberkabel för videokamerorna. På denna kabel kunde vi koppla in radiokluster och även någon samlingsbox. Där vi inte körde jSh-radio körde vi ROCar varav de flesta var dubblerade så vi körde både Telenor och Telia på dem. Vinnare i den duellen blev Telenor igen. Telia hade lite problem på 79:an, men det gjorde inget då Telenor levererade konstant. Telenor och Tele2 hade även förstärkt sitt mobilnät med en mobil mast vid arenan.

Saker som skedde utöver det normala:
1. Om vi fick rätt info så fick Telia order av MSB att rikta om sin mobilmast mot en skogsbrand som rasade i närheten. Hur förutser man sånt??? Men… vi fick bättre mottagning 🙂
2. Ett modem gick sönder, har aldrig hänt. Snabbt ut med ett nytt. Reservdelar hade vi i massor 🙂
3. Vi bytte några SI-enheter i skogen innan vi kom på att de var satta på 4800 bit/s istället för 38400 bit/s. Normalt tar ROCarna hand om det, men inte när de är satta i read only vilket dessa var pga dubbleringen av ROCarna.
4. På tävlingsdagen så vägrade ett radiokluster att fungera trots att vi hade kontrollerat allt några dagar innan. Efter mycket om och men så hittade vi en lång mast med många antenner i närheten som visade sig tillhöra Lunds universitet som mätte miljöföroreningar. Efter att vi bytte frekvens på våra saker så fungerade det finfint. Dock fick vi byta 1 kontroll till ROC efter det då den låg för långt bort för den nya frekvensen. Dessutom kom det inte igång förrän under damernas stafett. Då hade vi med 20 minuters marginal lyckats byta de 2 damernas radiokontroller i klustret till ROCar istället. Tur man har mycket reservprylar i sina plastlådor 🙂
5. En SRR-enhet plockades in från skogen då den bara gick 3 meter i skogen. Vid test vid mål gick den 8 meter… Radio… Önskar de kunde funka likadant hela tiden….
6. Radio 10MILA satte upp en mast några meter bredvid vår och sände med en massa watt mot våra 0,5 watt…  Surpriiiiise 🙂

Så många olika saker som kan hända fast man är så väl förberedd 🙂

I år startade vi lördag morgon kl 7:30 med en liten frukost utanför ”kontoret”, en härlig stund. Klockan 8 drog vi igång med utsättning mm för ungdomarna. Medans ungdomarna körde satte vi ut damernas för att sedan upprepa det för herrarna under damernas. Sen var det många timmar framför våra skärmar för att övervaka allt och se till att stämplingarna kom fram. Runt 15 var vi klara. 32 timmars arbetspass… Men jag fick faktiskt en halvtimmes vila på betonggolvet innan herrarnas målgång 🙂

//Oskar

2 tankar kring ”10MILA 2019

  1. Chris

    Mycket lärorikt att vara med. Det är rät många sätt man kan få in online stämplingar på ;-). Får se ifall vi kan försöka med ett par nya sätt.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Please answer this question (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.