Katastrof… skaffa en plan!

Jaha, så har man varit på katastrofseminarium som klubben var vänlig nog att betala för. Det handlade om hur man räddar en tävling om man kör OLA. Mycket intressant. Det jag främst tog med mig var tankar om el, jordning och dubbla switchar. En cool tanke var… Blanda inte SI-mastrar mellan direktanmälan och mål… För så brukar vi göra… Många datorer på direktanmälan i början som man sen kan flytta över till målavlälsning… Flytta gärna datorer och personal, men inte mastrar. För med de mastrar du har i mål kan du återskapa din tävling, men det blir ju problem om dessa även har varit med i direktanmälan och där läst av pinnar från gamla tävlingar då man sällan kört clear på pinnen innan direktanmälan.
Om det sen blir katastrof… Server dör… MySQL ballar ur.. nätverket dör… Då slutar ju avläsningen och OLA att fungera. Ha en/flera extra mastrar eller vanliga enheter programmerade som avläsning och fortsätt läsa av SI-pinnar när folk kommer i mål. De får inget kvitto och ingen kvittens på om de är godkända eller inte, men hänvisa till resultatskärmarna så får de komma tillbaka om de inser att de är icke godkända. De som vill ha kvitto med sträcktider kan komma tillbaka senare.
När du har fått igång OLA igen och löst problemen så kan du läsa in mastrarna eller de vanliga enheterna igen i OLA och därmed ha räddat hela tävlingen!

Ett annat tips är att direktanmälan skriver på papper om något går snett. Dock får man kanske problem med kartmängden… När systemen kommer igång igen, mata då in dessa innan du läser av mastrarna/enheterna, annars får du kanske ett antal okopplade brickor.

//Oskar

8 tankar kring ”Katastrof… skaffa en plan!

  1. Christoffer

    Intressant men kan man inte ha samma si-mastrar dock man tömmar de innan man byter över till utstämpling, eller finns det någon vits med att man ska två separata si-mastrar mer än om man vill kunna läsa in brickor i efterhand?
    Visst man kommer säkert att glömma att tömma enheten innan det är dax för utstämpling men ändå?

    Tack, gav en intressant tanke!

    Svara
    1. Oskar Berg Inläggsförfattare

      Visst kan du tömma dem, men ju mindre man har att tänka på under tävlingsdagen, ju bättre. Minimera riskerna 🙂
      //Oskar

      Svara
    2. Åke Larsson

      Värt att notera är att vi inte behöver en masterenhet (BSM7). Det räcker med att ha en vanlig liten blå eller röd enhet (BSF8) programmerad som ”read-out”. När man läser tillbaka den lägger man den på en USB-kopplad master och använder indirekt/remote (lärdom från katastrofövningen =) )

      DOCK – av psykologiska skäl….. många litar inte på annat än den röda lådan när man skall läsa ur brickan och detta gäller speciellt de löpare som normalt med sin bricka försöker pressa ner avläsaren genom bordet allt medan funktionären vänligt men bestämt meddelar: ”det är klart”, ”det är klart”, ”det är klart”, ”det är KLART”, ”det är KLART”, ”DET ÄR KLART!!!”, ) … kan det då vara lämpligt att man även preparerat denna avläsningsenhet med en kabel som har en ände fasttejpad med silvertape på undersidan och den andra nedstoppad i bakfickan ((det sket sig ju) . Var kabeln ändar spelar ingen roll, bara löparen känner sig trygg med att han stämplat ut i en kopplad enhet =))

      Svara
      1. Christoffer

        Vad gör man i OLA för att få in dessa stämplingar om man har låtit 50 st stämpla i en BSF8 med readout läge?

        Svara
        1. Oskar Berg Inläggsförfattare

          ”Läs in buffert från Sportident” under Tidtagning. //Oskar

          Svara
  2. Chris Bagge

    Jag startade med att arbeta med dator resultat i 2004 vid Spring Cup. Mjukvaran var då SportSoftware. Vi två som ’styrde datorerna’ gick alltid runt med en Si-Readout device i fickan. Ifall något gick galet tog vi fram enheten och lät kabeln gå ner i fickan medan andra försökte ta reda på var någonstans kabeln dragits ur. Vi la altid ut dubblerade kablar från kansli till mål. Även i dag använder vi kablade nät.
    MeOS, som vi använder nu, är mycket tålig för avbrott. Den kommer med en varning men fortsätter sedan att lagra data lokalt. Har UPS på våran MySQL server. Där använder vi en Synology låda. Billig, strömsnål och lätt att använda. Vi har haft problem ifall vi hadde en laser utskrivare på samma nät som UPS’en. När laserutskrivaren startar tror UPS’en att det kommer ’brown-out’ (låg spänning) och kopplar inn. Det kan snabbt köra ner batteriet.
    Har aldrig flyttat Si-Readout enheterna från direktanmälan till mål. Hellre hyra in lite flera enheter.

    Svara
    1. Oskar Berg Inläggsförfattare

      Kul att höra om dina erfarenheter också! Du ligger före 🙂 Vi kör också alltid kablat, förutom till typ sista kontrollen, då kör vi oftast en radiolänk typ Nanostation M5.
      MeOS är ju klart bättre vid avbrott, det kan man inte säga annat!
      //Oskar

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Please answer this question (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.