Hårdvara ROC

Hårdvaran du behöver för att göra vår Radio Online Control är:

1 st Raspberry Pi-dator
1 st SD-kort
1 st Låda till Raspberry Pi
1 st 3G-modem (eller liknande)
1 st batteri med USB-strömport ut.
1 st USB-kabel från batteri till Raspberry:n

Vårt absolut billigaste alternativ hittills var detta:

305 kr – Raspberry Pi från m.nu
95 kr – Snabbt minneskort från m.nu
109 kr – Bra låda till Raspberry Pi där man ser alla dioder från m.nu
19 kr – Skydd för SD-kort från m.nu
29 kr – USB-strömkabel från m.nu
99 kr – Telia 3G-modem inkl 1 dygns surf på GeKås i Ullared (kostar 299 kr på telia.se)
234 kr – Power bank 22000 mAh (ta 22000 mAh med en nypa salt, men de räcker en hel tävling)

Summa: 890 kr!!

Du får alltså en egen onlinekontroll för 890 kr!!!

För dig som vill ha ett helt paket att enkelt beställa så har m.nu varit vänliga att lägga upp ett komplett kit på länken nedan. 3G-modem eller liknande uppkopplingstyp får du dock skaffa själv då det beror på vilken mottagning som finns i just ditt område.
https://www.m.nu/r-pi/startpaket-raspberry-pi-roc

Buzzer och Lysdioden

Som extrautrustning (ingår i m-nu:s paket) så kan man montera in en buzzer (högtalare som kan pipa) och en lysdiod. De funkar som så att när Callhome har lyckats till webbservern så tänds lysdioden i 1 minut samtidigt som buzzern börjar spela sin trudelutt. När första stämplingen på varje ny SI-master har kommit fram till webbservern så spelas också en trudelutt så man vet att den är ok. Lysdioden blinkar också 4 ggr under trudelutten.

Sen kan man ju lösa lysdioden på olika sätt. Själv har jag en ROC med uppborrat hål i den svarta lådan där jag satt i en lysdiod. I en annan ROC med genomskinligt skal så ligger lysdioden bara inne i lådan.

20130802_193515-2

Hur kopplar man då ihop så man får både buzzer och lysdiod? Man plockar ut ström från en pinne på Rasperrbyn (3:e pinnen från vänster i övre raden nedan) som sedan går till ena benet på buzzern (spelar ingen roll vilket) och ett motstånd på 100 ohm (spelar ingen roll vilket ben man väljer). Andra kabeln på buzzern går sedan tillbaka till en pinne på Raspberryn (6:e pinnen från vänster i övre raden nedan). Andra änden på motståndet (spelar ingen roll vilket ben) går vidare till en lysdiods korta ben. Sen går en kabeln från lysdiodens långa ben till Raspberryn (2:a pinnen från höger i nedersta raden).

20130802_192834-2

På en Raspberry med den större GPIO-kontakten får ni räkna 12 pinnar från vänster istället för 2:a från höger 🙂
Lysdiod

Detaljskiss på Raspberryns kontakt:

20130802_192857-2

Kablarna i ovanstående bild är inkopplade på 3:e pinnen från vänster i översta raden. 6:e pinnen från vänster i översta raden. 2:a pinnen från höger i nedersta raden.

Vill man bara ha buzzern så går det genom att man tar bort motstånd och lysdiod samt dess kablar. Då har du bara kablar i 3:e och 6:e från vänster i översta raden.

Vill du bara ha lysdioden, då tar du bort buzzern och dess kablar. Då har du bara kablar i 3:e från vänster i översta raden och i 2:a från höger i nedersta raden.

 

Om ni inte köper paketet på m.nu så är här komponenterna.

Buzzern är av typen Piezo Buzzer:
https://www.m.nu/piezo-buzzer-ps1240-p-973.html
Lysdiod:
https://www.m.nu/cree-high-intensity-white-led-5-pack-p-901.html
Motstånd:
https://www.m.nu/kolfilmsmotstand-100r-025w-5-multicomp-p-881.html
Och med dessa så blir monteringen av buzzern och lysdioden lekande lätt:
https://www.m.nu/breadboarding-premium-femalefemale-jumper-wires-40-x-3-75mm-p-689.html

33 tankar kring ”Hårdvara ROC

 1. Fredrik

  Hallå.
  Vad gör lysdioden och motståndet i startpaketet hos m.nu? Och hur kopplas de in?

 2. Tobbe Ottosson

  Hej
  Nu har ÖFK (tillsamans med OK Kompassen) kört över 1000 stämplingar denna helgen, Vårrännet medeldistans och Vårrännet långdistans i dag söndag. Funkar klockrent. Tackar!
  En fundering bara, vi kör OLA (5.1.8.4) och i fönstret där man får stämplingarna så slutade uppdateras efter typ 2,5 timmar. De laddades upp online, så det verkar som det var OLA som inte ville visa mer i förnstret bara. Ville inte exprimentera under tävlingen, men efter alla i mål, så startade jag om och valde att hämta alla från 0 igen, och då uppdaterades alla stämplingarna i OLA men det går inte att skrolla igenom alla ändå, men de senaste syntes iaf. Har du nån idé varför det blev så? Försökte sortera kolumnen på passertid, kan det ha med det att göra? Kontrollerade tyvärr inte om man kunde se dom i nåt speaker fönster, men det fungarede troligtvis, med tanke på att de fanns online på nätet.
  //
  Tobbe
  ÖFK

  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Vad kul!!! Väsgo!
   Vad jag har för mig så visar OLA bara de X antal senaste stämplingarna, inte alla, så har de försvunnit från skärmen så har de liksom… Möjligen om man kan kolla i någon loggfil. Men det enklaste är ju som du säger att kolla i speakerstödet bara ja. Jag gissar nog att alla kom in som de skulle och att det blev något strul på sorteringen. Jag brukar aldrig röra det fönstret.
   //Oskar

  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Nej, inte ännu. Bror Erik beställde en idag faktiskt så ska vi se vad den går för 🙂 Mest spänd på hur mycket mindre ström den drar och den uppdaterade USB-hanteringen. Vi får testköra den skarpt på Helg utan älg 🙂
   Mvh Oskar

    1. Oskar Berg Inläggsförfattare

     Hallau!

     B+ funkar med senaste versionen. Bara kör hårt 🙂

     Mvh Oskar

 3. Erik

  Finns det någon erfarenhet av användning vid minusgrader? Hur många minusgrader klarar utrustningen av?

  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Jag har bara kört dem nära nollan, men inte vid minusgrader. Kanske någon annan har provat det här som kan svara?
   //Oskar

 4. Björn Carlsson

  Hej,
  Rasb B+ med fyra USB har flera pinnar där man kan sätta kablar, det ser inte likadant ut som på bilden ovan. Jag gämförde pinnarnas benämning och försökte använda samma ex. GPI09, GPI22 och 5V. Är jag på rätt spår?

  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Det är så enkelt att GPIO:n är förlängd inåt kortet, så räkna pinnarna från kortsidan på kortet och inåt och gör likadant som innan.
   Mvh Oskar

 5. Peter Rydesäter

  Halloj,

  http://roc.olresultat.se/ver6.1… websidan känns väldigt trög att ladda i flera lägen. Eller är det normalt?
  Vågar man tro att det fungerar stabilt till helgen?

  Jag har verkligen problem att få igång två ROCar med HUAWEI E3351 och ”Tre” kontaktkort.
  Täckningen verkar rätt OK för Tre här. Stämpling funkar på Ethernetkabel. Men med Tre sticka så kopplar den upp och registrerar ”callhome” men stämplingarna verkar inte gå över…

  Vad kan det vara då?
  Kom gära med några goda råd…

  peter (at) rydesater .se

  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Hallau!
   Jo, sidan är seg att ladda, men det är ingen fara. Det är bara den som är seg. Stämplingarna går snabbt. Ska kolla varför förstasidan är så seg när jag får tid.
   Hmmm, någon har rapporterat att det låg SMS på simkortet, när han tömde dem så funkade det kanon i ROC:en igen.
   Är SIM-korten laddade? Ibland kan man koppla upp fast de inte är laddade, men sen går inget mer.
   Mvh Oskar

   1. Peter Rydesäter

    Jag blir inte klok på det här.
    Stickorna fungerar klockrent på datorn. Bra snabb surf.
    Det verkar inte finnas något sms funtion alls som simkortet. Det är endast data sim.
    när jag testar sms ”HiLink” gränsnittet så går det inte skicka sms. Och vad jag kan läsa så är det heller inget sms för detta.

    Jag får kontinuerligt in ”Mini call home” updateringar från ROCen. Så datatrafik verkar ju då nu fungera kontinuerligt… men stämplingarna kommer inte.
    Stämplingar har har tidigare fått via Ethernetporten men nu får jag dem INTE oavset 3G eller ethernet. Har just provat att nedgradera SI Mastern till FW 5.80 och gjort stora reseten på config av den, men icke funger inte! Det är en BSF7 USB.

    Varför är sidan seg? Är det någon avsiktlig sak för att reloads inte skall sänka servern? Svårt att förstå vad det är annars…

    1. Peter Rydesäter

     Ja, så fungerar det nu. RBK2 och RBK3 Vet ej säkert vart problemet låg.
     Möjligen att jag gjorde nya tömning av stämplingar i: SI, ROC och online….

     Tävlingars ID nummer borde visas på fler ställen än i rullningslisten. Te.x. när man loggat in på en tävling så borde det stå…
     Jag behöver det när jag skall uppge nummer i MeOS.
     OCH eftersom webb-gränssnittet är så fruktansvärt långsamt att svara med nya sidor så tar det en evighet att logga ut från tävling. Att webbsidorna är så långsamma att ladda är verkligen ett stor problem när man felsöker och testar…. Allt blir en evig väntan på ”reload…”

     1. Oskar Berg Inläggsförfattare

      Hallau! Okej, gött det funkar nu!
      I nya versionen visas tävlingID på första sidan, jag har också saknat det 😉 När du är inloggad på en tävling kan du dock snabbt gå in och titta på tävlingsID på Configure på en enskild ROC. Det går fort 🙂
      Och nej, det är inget som är gjort med mening att det är segt, det är nog snarare för att det är så många ROC:ar numera. När sidan gjordes var det ju inte så många 🙂 Ska begränsa antalet som visas på första sidan.
      Du skriver att webbgränssnittet är segt att svara med nya sidor, vilka fler sidor är sega än första sidan? Jag har bara upplevt att första sidan är seg, men du kanske har hittat någon mer som jag borde kolla på?
      När du felsöker så är det ju enklast att vara inloggad på en tävling, så går allt snabbt och bra vad jag upplever i vart fall. Du har ju ingen anledning att logga ut en tävling när du felsöker?
      Mvh Oskar

     2. Oskar Berg Inläggsförfattare

      …och nu har jag även lagt till så man ser vilket tävlingsId man är inloggad på om man har glömt det 🙂 Kommer i nya versionen.
      //Oskar

 6. Henrik Persson

  Har ROCen stöd för senaste Raspberry Pi Zero?
  Borde väl även snart gå att hitta billigare batterier och 3g/4g-modem kan man tycka.

  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Jag har faktiskt inte köpt någon Zero, men jag kan tänka mig att det bör funka. Jag vill nog inte ha någon heller då den bara har microUSB-port… Då måste man köpa till en konverter för Micro till ”stor” USB. Och då får man en felkälla till. Osså måste du ha en USB-hubb om du har båda USB-master och USB-modem, och pengarna rullar och även så felkällorna…
   Ja, kan tycka att speciellt 4g-modem borde ha blivit billigare… men de ligger väl fortfarande runt 800 kr st…
   //Oskar

   1. Henrik Persson

    Kom över ett billigt modem (Telias) via Tradera för 80 kr. Kan vara ett bra tips att kolla där, finns en hel del beggat.

 7. Per Magnusson

  Jag köpte just ett 3G-modem (Huawei E3351) inklusive SIM-kort med 1 GB surf som funkar i 1 månad på Kjell&Company. Det verker fungera med ROC eftersom den lyckades ringa hem:

  http://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/mobilt-bredband/startpaket/3-usb-modem-med-sim-kort-p94800

  Kan vara bra som tips på ett billigt sätt att lösa 3G-biten. Hoppas nu bara att täckningen är tillräcklig i tävlingsområdet. Täckningskartan verkar identisk med Telias karta över området och Telia funkar.

 8. Per Magnusson

  En fråga:

  Fungerar ROC enbart med SI-mastrar som har USB-kabel, eller är den tänkt att fungera även med USB-till-serieportsadapter och SI-master med seriport? Det skulle vara trevligt om den ville funka med min Prolific-adapter, men jag ser inget i skärmutskrifterna som tyder på att ROC förstår att jag kopplat in adaptern eller att jag stämplat. SI-enheten är inställd som kontroll med autosend och hastigheten 38400.

  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Hej! Sorry för sent svar. Det har varit en hektiskt vår 🙂
   Ja, det är meningen att det ska funka. Dock kommer det ständigt nya adaptrar. Testa med ver 6.2 som jag la ut idag. Den har stöd för fler adaptrar.
   Med vänlig hälsning Oskar

 9. Per Magnusson

  Nu har jag hittat manualen och fått det hela att fungera. Största felet jag gjorde var att missa att fylla i APN. Stämplingar via USB-adapter funkar nu fint. Om du vill kan du radera mitt förra inlägg med frågan om USB-serieadaptrar och denna kommentar.

  Kanske skulle det vara bra med en länk till manualen högst upp på sidan http://olresultat.se/blog/?page_id=148 som är den första googleträffen om man söker på ”roc raspberry pi kontroll”. Länk till manualen är annars lite undangömd.

  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Hej! Ja, du har helt rätt, manualen borde kanske finnas på bloggen också! Ska se vad jag kan göra!

 10. Nicklas

  Har man tappat stödet för modemet huawei e173 på senare varianter av mjukvaran? Körde med dem för ett år sedan, men nu verkar det strula. Nyare 4g modemet e3372 fungerar dock fint!

  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Sent svar, men det funkar, och numera även Raspberry Pi 4.

 11. Tpbias Olofsson

  Hejsan

  m.nu verkar ha stuvat om på sin sida så hårdvarulänkarna stämmer inte längre (förutom för buzzern)

  /Tobias

Kommentarer inaktiverade.