Min lugna kväll…

Ja, som jag skrev skulle jag inte göra ett jota igår kväll.. men vad hände, jo, Halmstad OK körde Hallands Ultra den 6 juni. Ett 5-milslopp. Det fick min goa kollega i klubben, Filip, köra istället. Även detta arrangemang med Air+. Så mycket vi har lärt oss om det både han och jag! 🙂
Igår kväll kom han dock med MySQL-servern under armen och en kraschad MySQL-server. Backspurtstävlingen i tävlingen hade inte hunnit plockas ut… Så det var bara att gå och lägga barnen och börja undersöka.
Det visade sig att MySQLs ”mastardatabas” ibdata1 var noll byte=inte bra… Jag kör InnoDB med egna filer per tabell. Det visade sig att informationen om vår OLA-databas och dess struktur var lagrad i ibdata1… som var noll byte… Dock låg varje tabell som 2 filer. En med data och en med strukturen. Ändå ville inte MySQL veta av dem. Så lösningen efter 6 timmars googlande blev:
Få igång MySQL genom att ta bort ibdata1 så den skapades om, men alla databaser borta (fast filerna kvar i kataloger). Skapa en ny OLA-databas med hjälp av OLA. In i MySQL och stäng av constraints check med:
SET foreign_key_checks = 0;

Sen körde jag:
USE ultra3 (som nya databasen skapad med OLA hette)
LIST TABLES;

Exportera listan till excel och gör en discard tablespace på alla tabeller och sen en annan textfil med import tablespace för alla tabeller.
Detta körde jag sedan på alla tabeller i ultra3 (nedan exempel på results-tabellen):
ALTER TABLE ultra3.results DISCARD TABLESPACE;
…då slängde den results.ibd (datat), men behöll results.frm (strukturen på tabellen).
och sen kopierade jag in results.ibd
ALTER TABLE ultra3.results IMPORT TABLESPACE;

Sen var databasen igång som ultra3! Backup!!! Och leverera till Filip 🙂 Pust! NU ska jag ta det lugnt 🙂

//Oskar

2 tankar kring ”Min lugna kväll…

 1. Christoffer

  Synd att din lugna blev förstörd men jag får väl säga som din fru sa i fredags ”det är sånt som du gillar” haha 😉

  Det du skriver är rena grekiskan för mig så jag är grymt imponerad av att du kunde återställa databasen, vet precis vem som jag skulle kunna skicka vår kraschade server i framtiden 😀

  Svara
  1. Oskar Berg Inläggsförfattare

   Hehe! Hon är go hon frugan 🙂 Hon vet hur jag funkar och att jag älskar att åka iväg och teknika 🙂

   Tja… har ju jobbat med databaser sen jag var 16 år 🙂 Då var det i Dbase 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Please answer this question (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.