40-årsfest

Så var jag och frugan på 40-årsfest i Skara i helgen, och vem träffar man där om inte 2 ROC:are från trakten 🙂 Världen är liten 🙂 Hamnade i samma lag som Christer på bowlingen och började prata sommarsprint och vad han hjälpte till med där… Online.. ROC:ar och sånt blev svaret. Jaaa, vad annat att säga än att… Vad kul, det är jag som har gjort dem 🙂 Sen visade det sig att även Johan som pysslar med ROC:ar var på festen, kul! Så det blev lite onlinesnack på festen så klart. Kul att ses!
Slumpen kanske hjälptes lite på traven i och med att 40-åringen är orienterare också 🙂

Hur som, jag fick önskemål om att förklara hur det med stämplingar över nätverket (SIRAP) hänger ihop, och idag fick jag ett annat mail om det, så det är väl dags att ta en liten förklaring om det nu när jag ändå byggt in stöd för det för OE 2010 v11 också.

Anledningen till att jag kallar det för SIRAP (SportIdent Radio Application Protocol tror jag det står för) är för att SportIdent för länge sen till sina radiokontroller hade ett program som hette SIRAP och som skickade stämplingar över nätet. Det är det protokollet som ROC:en fortfarande kör mot OLA och MeOS. I OE2010 v11 har Krämer ändrat lite på den standarden så det fick bli en specialare.

Konceptet bygger på att du har en ROC med nätverkskontakt (trådlös eller trådad spelar ingen roll) på arenan. Sen har du en dator med ditt favoritorienteringsprogram på typ OLA, MeOS eller OE2010 v11. Denna dator måste du veta IP-adressen på. Det är dit ROC:en skickar stämplingarna. Du måste även ha en DHCP-server på arenan som tilldelar ROC:en en IP-adress.
Så när du vet vad din dator har för IP-adress så matar du in det på din ROC i webgränssnittet och kryssar i att du vill köra SIRAP och vilken typ av SIRAP. Starta om din ROC så den kopplar upp sig mot webservern och hämtar inställningarna. Sen startar du ditt orienteringsprogram på datorn. I OLA går du in och startar onlinekontroll-dialogen och kryssar i SIRAP, sen är du klar. I OE2010 v11 startar du onlineservern.
Sen sätter du ut ROC:en med mastrar och ger den nätverkskontakt och kör. Mycket svårare än så är det inte.

Har du ingen DHCP-server på arenan så kan du sätta en fast IP-adress på ROC:en genom att ta SD-kortet från ROC:en och sätta in i en vanlig dator och navigera ner i boot-katalogen. Där i en undermapp som jag har för mig heter ROC finns filer för att sätta inställningar på ROC:en som övertrumfar webinställningarna. Där kan man välja att sätta fast IP-adress. Exempelfil finns med.

Lycka till!

//Oskar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Please answer this question (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.