Blog om teknik i orienteringens tjänst

Som teknikfrälst i kombination med orienterare så har jag automatiskt hamnat som ansvarig för sekretariatet på alla tävlingar som klubben har haft sen jag 2009 återigen tog upp min orienteringskarriär. Det får en att inse att det finns mycket att utveckla och få standarder för hur saker ska gå till.

På O-Ringen i Halland 2012 fick jag för första gång chansen att endast ratta tekniken under en tävling. Som IT-chef kunde jag koncentrera mig på att bara göra bästa möjliga tekniska lösningar utan att fundera på själva sekretariatet. Det fick mig att börja fundera på olika lösningar. Den första jag införskaffade till Halmstad OK var samlingsboxar från sunjo. Med hjälp av dessa kan man via tråd få in onlinestämplingar på långa avstånd med hjälp av militär telefonitråd till sekretariatet och OLA-databasen. Det blev 2 samlingsboxar och 1 mottagningsbox.

Den andra tekniken som jag köpte in var 10 stycken 46″ TV-apparater med inbyggd webläsare för att visa resultat på. De 3 klubbarna som arrangerar Hallandspremiären ihop delade på kostnaden för inköpet. På O-Ringen hade vi runt 40 stycken 🙂 För en vanlig tävling funkar 10 stycken bra.

Efter att ha rullat kabel flera kilometer på Helg utan älg 2012 så insåg jag två saker. Det funkar klockrent och det är sååå jobbigt att rulla den 🙂 Efter detta började jag tillsammans med bror Erik Berg att utveckla en onlinekontroll som går över 3G. Målet var att den skulle vara enkelt och kosta under 1500 kr. Efter ett par månaders utvecklingsarbete så är nu prototypen klar. Den är även provkörd på Hallandspremiären 2013 (där även resultatskärmarna premiärkördes). Onlinekontrollerna fungerade perfekt. På resultatskärmarna visades dessutom radiokontrollerna live.

Ytterligare ett påfund var att vi på resultatskärmarna visade en resultatlista för sista kontrollen till mål. En tävling där alla deltagare deltar 🙂

Vi hade även kopplat upp startens checkenheter live så att vi direkt när starten var klar kunde ladda in startande och få koll på kvar-i-skogen. Detta gjores med samma enheter som onlinekontrollerna fast de var konfigurerade för check istället för kontroll.

Onlineresultat var också en del av teknikpaketet. Alla html-resultatfiler som användes till resultatskärmarna synkades också ut på internet till http://olresultat.se/hallandspremiaren.

Vi hade även utvecklat en förvarningswebsida, men den hann vi aldrig få upp på grund av tidsbrist. Det tar tid att ratta teknik är lärdomen. Jag tror definitivt att framtiden är att man har en sekretariatsansvarig och en teknikansvarig på tävlingar.

Det var kul att se att teknikerna funkade som de skulle och de positiva kommentarerna haglade! Kul! USM, SM och Hallands 3-dagars var ett par av de som var framme och diskutera teknikerna.

//Oskar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Please answer this question (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.