Förstasidan

Hej på er! Det har varit tyst ett tag, men det beror på att jag och bror kämpar hårt med att teknikifiera 25-manna. I år hoppas vi bjuda på resultatskärmar på arenan med resultat utan scrollning. Alla deltagare visas hela tiden. Detta kommer att kräva 25 stycken 46″-skärmar med varsin ROC kopplad till varje TV. Vi har valt att utveckla denna lösningen för att enkelt kunna styra alla TV och få lite intelligens i dem. På en ROC rullar en OLA-server som skapar resultat och som vi sen återanvänder för att göra våra egna resultatfiler. Det finns även stöd för onlinekontroller och förvarning.
Och därmed kommer vi in på nästa feature vi tänkte servera er på 25-manna… 3 stycken 50″-skärmar med förvarning i växlingsfållan. Hoppas det blir bra.
Vi kommer även att ansvara för 12 onlinekontroller och mål och växling online.
Wish us luck :-)

Just det, förstasidan ja… Den var ju rätt seg ja :-) Nu har Stefan Månsson levererat en grymt optimerad SQL-kod för laddningen, tack Stefan! Nu tar det 2 sek istället för 13 sek att ladda sidan :-) Skrik till om det är något som har slutat fungera :-) Betatestarna hade semester idag också :-)

Och förlåt till er alla som mailar mig, men får sena svar… Jag har jobbat järnet på denna lösningen i fler månader och dygnet har bara 24 timmar som ska räcka till familj, jobb, sömn, ROC och lite annat också :-)

//Oskar

ROCa runt i fjällen

Jaha, då har man gjort studiebesök i de svenska fjällen för att studera ROCar i sin naturliga miljö :-) I helgen gick Kiruna Extreme av stapeln. En jättekul tävling i Riksgränsens fjällvärld över 2 dagar. Jag och bror Erik var anmälda till Large (2,5 mil per dag med övernattning. Bär med allt du behöver). Frugan med kompis var anmäld till Medium, 1,5 mil per dag med övernattning och bär med allt. Så här i efterhand visade sig att jag har en mycket smartare fru än vad jag själv är… Vi trodde nog mer om oss än vad vi klarade :-) Efter att GPS-klockan första dagen hade gett upp efter 9,5 timme och vi kom i mål på 10,5 timme, 30 minuter över maxtid, så insåg vi att dag 2 tyvärr fick ställas in pga blåsor och skav… Frugan med polare däremot drog glatt andra dagen också!
Våra 26,8 km långa bana första dagen blev i slutändan ca 35 km plus att vi väl var uppe på en 6-7 fjäll :-) Vilken natur! Vilken utsikt! Fantastiskt! Och mitt i allt hittar vi en ROC :-)
IMG_0530

En fantastik upplevelse! Blir det nästa år igen så får det bli Medium :-)

//Oskar

Första sidan

Som många av er har märkt så har första sidan för ROC:ens webb blivit slöare och slöare. Det tog upp till en halv minut för mig att ladda den. Det berodde på en historiktabell med callhomes som var väldigt stor. Jag har nu lagt ett script som rensar denna tabell på allt som är äldre än 1 månad, fast den sparar de 10 senaste callhome oavsett.

Nu är sidan nere i 5-6 sekunder att ladda. Har även fixat en optimering i koden i nya versionen som inte är släppt ännu. Det går att göra mer, men med den begränsade tid jag har nu (semester) så nöjde jag mig med att 5-6 sekunder är ok :-)

Mvh Oskar

O-Ringen 2015

Goddagens i regnet!
Så är årets O-Ringen över och ROC:arna har fått jobba på O-Ringen för första gången, kul! Själv har jag sprungit Open 3 dagar och kollat läget med Per (som har haft hand om onlinebiten) varje dag när jag kommit i mål. Det verkar ha flutit fint för dem. O-Ringen har levererat runt 30000 stämplingar via servern varav mer än hälften sista dagen då alla passerade en förvarning med 2 ROC:ar.
Då passerades även 300 000 stämplingar totalt som servern har tagit emot sen 2013.

Då håller jag bara tummarna till nästa år att även Start hamnar online så man kan se i oringenonline.se när de med pinnstart har startat :-)

//Oskar

Ny server

God morgon på er! Igår var en mörk ROC-dag… Pga värmeproblem i serverrummet så gick ROC-servern upp och ner som en jojo… Jag har spenderat kväll och en bit av natten tillsammans med prinsbröllop på TV för att sätta upp en ny server på ett annat ställe. Nu är servern uppe och en backup från igår 05:00 är inläst. Så det som hände igår är borta.

Ledsen till alla er som körde tävlingar igår! Det var väl bara High Chaparall-sprinten som klarade sig i en slot då servern var uppe :-)
Nu är det mesta återskapat, så kör hårt igen! :-)
//Oskar

Diskras pga värme

Jaha, då har ROC drabbats av sitt första ofrivilliga avbrott! I eftermiddags tappade jag kontakten med servern. Efter kontakt med min kollega så visade det sig att vi hade haft en kylkille på plats som tyckte det var onödigt med ett reservkylagg när han stängde av ordinarie kyla… Det är varmt i Halmstad och det är mycket skrot i rummet. Värmen exploderade… Och hårdvaran nitade av värmeslag… Hela lagringslösnigen gav upp! Efter ett par timmar så var dock kylan på plats igen och tummarna hölls när hårdvaran skulle startas upp igen. Den hade överlevt! Pjuh! Nu ska jag lägga upp lite bättre backuprutiner till annan disk :-)
//Oskar

Min lugna kväll…

Ja, som jag skrev skulle jag inte göra ett jota igår kväll.. men vad hände, jo, Halmstad OK körde Hallands Ultra den 6 juni. Ett 5-milslopp. Det fick min goa kollega i klubben, Filip, köra istället. Även detta arrangemang med Air+. Så mycket vi har lärt oss om det både han och jag! :-)
Igår kväll kom han dock med MySQL-servern under armen och en kraschad MySQL-server. Backspurtstävlingen i tävlingen hade inte hunnit plockas ut… Så det var bara att gå och lägga barnen och börja undersöka.
Det visade sig att MySQLs “mastardatabas” ibdata1 var noll byte=inte bra… Jag kör InnoDB med egna filer per tabell. Det visade sig att informationen om vår OLA-databas och dess struktur var lagrad i ibdata1… som var noll byte… Dock låg varje tabell som 2 filer. En med data och en med strukturen. Ändå ville inte MySQL veta av dem. Så lösningen efter 6 timmars googlande blev:
Få igång MySQL genom att ta bort ibdata1 så den skapades om, men alla databaser borta (fast filerna kvar i kataloger). Skapa en ny OLA-databas med hjälp av OLA. In i MySQL och stäng av constraints check med:
SET foreign_key_checks = 0;

Sen körde jag:
USE ultra3 (som nya databasen skapad med OLA hette)
LIST TABLES;

Exportera listan till excel och gör en discard tablespace på alla tabeller och sen en annan textfil med import tablespace för alla tabeller.
Detta körde jag sedan på alla tabeller i ultra3 (nedan exempel på results-tabellen):
ALTER TABLE ultra3.results DISCARD TABLESPACE;
…då slängde den results.ibd (datat), men behöll results.frm (strukturen på tabellen).
och sen kopierade jag in results.ibd
ALTER TABLE ultra3.results IMPORT TABLESPACE;

Sen var databasen igång som ultra3! Backup!!! Och leverera till Filip :-) Pust! NU ska jag ta det lugnt :-)

//Oskar

World cup i Lysekil

Så har man varit med O-Ringens IT-buss i Lysekil och Munkedal för att ratta IT. Det blev en spännande och hårt arbetande helg kan man lugnt sammanfatta det som! Jag måste säga att det var ett fantastiskt gäng man fick chansen att jobba ihop med! Ett stort tack till er allihopa! Jag hade en jättelärorik helg med många skratt men även stort allvar och focus från alla inblandade när skiten hoppade in i fläkten! Nu väntar jag med spänning på en ordentlig utredning om vad som gick snett samt att vi alla får ta del av den och en åtgärdsplan. Stort tack till Petra och P-A från Sportident för all hjälp till oss på IT samt för deras enorma engagemang och felsökning! Kul att se så dedikerat folk! Härligt att fått jobba ihop med er!
En av sakerna jag lärde mig i helgen var att det finns en kryssruta i OLA på dialogen för avläsning av brickor som heter “Extern tidtagning”… Glöm inte att kryssa i den om ni tar måltid på något annat sätt än det vanligt. Det var fotoceller som måltid i helgen och det hade missats att kryssa i den rutan, vilket fick till följd att måltiden skrevs över med ingenting vid avläsningen. Det löste sig genom manuellt arbete tills problemet var identifierat. Det påverkade dock inte tävlingen i sig, men gav merarbete.

Ikväll ska jag inte göra någonting :-)
//Oskar

40-årsfest

Så var jag och frugan på 40-årsfest i Skara i helgen, och vem träffar man där om inte 2 ROC:are från trakten :-) Världen är liten :-) Hamnade i samma lag som Christer på bowlingen och började prata sommarsprint och vad han hjälpte till med där… Online.. ROC:ar och sånt blev svaret. Jaaa, vad annat att säga än att… Vad kul, det är jag som har gjort dem :-) Sen visade det sig att även Johan som pysslar med ROC:ar var på festen, kul! Så det blev lite onlinesnack på festen så klart. Kul att ses!
Slumpen kanske hjälptes lite på traven i och med att 40-åringen är orienterare också :-)

Hur som, jag fick önskemål om att förklara hur det med stämplingar över nätverket (SIRAP) hänger ihop, och idag fick jag ett annat mail om det, så det är väl dags att ta en liten förklaring om det nu när jag ändå byggt in stöd för det för OE 2010 v11 också.

Anledningen till att jag kallar det för SIRAP (SportIdent Radio Application Protocol tror jag det står för) är för att SportIdent för länge sen till sina radiokontroller hade ett program som hette SIRAP och som skickade stämplingar över nätet. Det är det protokollet som ROC:en fortfarande kör mot OLA och MeOS. I OE2010 v11 har Krämer ändrat lite på den standarden så det fick bli en specialare.

Konceptet bygger på att du har en ROC med nätverkskontakt (trådlös eller trådad spelar ingen roll) på arenan. Sen har du en dator med ditt favoritorienteringsprogram på typ OLA, MeOS eller OE2010 v11. Denna dator måste du veta IP-adressen på. Det är dit ROC:en skickar stämplingarna. Du måste även ha en DHCP-server på arenan som tilldelar ROC:en en IP-adress.
Så när du vet vad din dator har för IP-adress så matar du in det på din ROC i webgränssnittet och kryssar i att du vill köra SIRAP och vilken typ av SIRAP. Starta om din ROC så den kopplar upp sig mot webservern och hämtar inställningarna. Sen startar du ditt orienteringsprogram på datorn. I OLA går du in och startar onlinekontroll-dialogen och kryssar i SIRAP, sen är du klar. I OE2010 v11 startar du onlineservern.
Sen sätter du ut ROC:en med mastrar och ger den nätverkskontakt och kör. Mycket svårare än så är det inte.

Har du ingen DHCP-server på arenan så kan du sätta en fast IP-adress på ROC:en genom att ta SD-kortet från ROC:en och sätta in i en vanlig dator och navigera ner i boot-katalogen. Där i en undermapp som jag har för mig heter ROC finns filer för att sätta inställningar på ROC:en som övertrumfar webinställningarna. Där kan man välja att sätta fast IP-adress. Exempelfil finns med.

Lycka till!

//Oskar