Model 2

Tjipp!

Då har jag testat 2:an med 4g-modem och en USB-master inkopplad, precis som i testerna nedan för att kunna jämföra.
2:an klarade 13 h 34 min. Så den hamnar någonstans mellan B och B+ i strömförbrukning vilket trots allt är kanonbra kan jag tycka! Med tanke på uppstartstiderna så är ju 2:an en hit!

Wow2!

Uppstartstid med 4g-modem för min B+ är runt 100 sekunder… Modell 2 kopplar upp modemet på 40 sekunder!!!!
Uppstartstid för min B+ med nätverkskabel är runt 40 sekunder. Modell 2 är uppe och snurrar på 14-18 sekunder!!

Mumma…. :-)

Just nu står 2:an med modemet igång på långtest med ett 10 Ah-batteri för att jämföra mot de andra modellernas tester som jag gjorde tidigare. :-)

Raspberry Pi 2 model B

Då har den nya Raspen dykt upp hemma på skrivbordet för test :-) Bror Erik slog mig med ett par dagar denna gången… ROC:en funkade inte rakt av på den, men efter en operativsystemsuppdatering så var den igång. Så samma operativsystem funkar fast det är en ARM7-processor i istället för ARM6 som det är i de “gamla” rasparna.
Just nu står den och snurrar med 10 Ah-batteriet för att testa hur länge batteriet kan driva den. Den har ju mer minne och snabbare CPU, så det ska bli intressant att se hur mycket ström den drar.

//Oskar

Batteritider

Jaha, har låtit lite Raspberrys av olika modeller stå och gå för att testa vad de går för, dvs hur strömsnåla de är. Detta blev resultatet…

Raspberry Pi model A+, endast 1 USB-port och inget nätverksuttag. Skrev konfigurering lokalt på SD-kortet som man kan göra i blivande version 5.6… Sen körde jag trådlöst nät med en wifi-dongel.
Konfigen var, en Rasp A+, USB-hub, USB 4G-modem, 1 SI-master samt ett 10 Ah batteri från m.nu.
Den klarade 18 h och 30 minuter.

Raspberry Pi model B, 2 USB-portar och nätverksuttag.
Konfig, 1 Rasp B, USB 4G-modem, 1 SI-master samt samma batteri som ovan.
Den klarade 11 h 40 min.

Raspberry Pi model B+, 4 USB-portar och nätverksuttag.
Konfig, Rasp B+, USB 4G-modem, 1 SI-master samt samma batteri som ovan.
Den klarade 16 h 24 minuter.

Prispallen:
1:a Model A+
2:a Model B+
3:a Model B

Sen fick jag lite frågor om Raspen klarar minusgrader. Känns som kall orientering, men vad hundan… i dagarna var det kallt och snö, så snabbt ut med en ROC i kylan och testa :-) Jag slängde ut en Raspberry Pi model B, USB-4G-modem, 1 SI-master samt ett 5 Ah-batteri (hälften från ovan). Batteriet brukar klara ca 8 timmar normalt. All utrustning fungerade och all utrustning fungerade även efteråt inne i värmen. Så hur länge höll batteriet i kylan?
I -2 grader höll den i 4 h 40 min.
I -10 grader idag höll den i 5 h :-)

Så på frågan om ROC:en klara minusgrader så är väl svaret ja. Dock ingen garanti från min sida :-) Men det var kul att testa :-)

Ett gott nytt år på er alla där ute!
//Oskar

Sammanfattning

Jaha, så går säsongen mot sitt slut… Lite för sifferbitare:

Totalt har över 150 000 stämplingar tagits emot av ROC-servern.
216 ROC:ar finns i 6 länder (men har använts i fler länder)
Ca 663 ROC:ar har använts på ca 431 tävlingar

Fantastiskt kul! Får hoppas på ett bra 2015 också!

Snart kommer det att ske en serverflytt igen pga nytt jobb för undertecknad återigen. Som vanligt har jag dock förhandlat så servrarna får följa med mig :-)

//Oskar

Samlingsboxkorrigering

Jag har tidigare skrivit lite om problemen som 25-manna fick med samlingsboxarna. Efter lite detektivarbete tillsammans med Sune som har utvecklat boxarna samt lite mer info om vad som verkligen hände från Henrik så var det helt enkelt inga problem med samlingsboxarna, utan de fungerade precis som de skulle.

Problemet var tappade stämplingar och okända brickor. Detta blev det pga man hade programmerat flera SI-mastrar i Extended Mode, vilket man inte ska göra med samlingsboxarna. De ska alltid vara i EJ Extended Mode samt 4800 bit/s. Det var alltså ett handhavandefel vid programmeringen av SI-mastrarna.

Sune har nu för att minimera problem programmerat om koden för samlingsboxarna så att de stödjer både extended mode och ej extended mode. Man kan skicka in sina samlingsboxar för omprogrammering för en mindre kostnad, se mer på http://hem.bredband.net/sunjo/ .

Glöm inte att de dock fortfarande måste programmeras för 4800 bit/s!! Detta har att göra med hur lång kabel man kan ha. Om man skulle stödja 38000 bit/s skulle man inte kunna ha så långa kablar som man kan ha idag.

//Oskar

Helg utan älg 2014

Så är man på Gotland och teknikfrossar under Helg utan älg tillsammans med bror Erik :-)

6 onlinekontroller, check online och start online. Sen har vi 20 stycken 46″ resultatskärmar, hehehe! Min favoritskärm är klassen J50, Janne 50 år :-)

20141018_113229_1
20141018_113402_1
20141018_113344_1

//Oskar

Krossat rekord

I helgen var jag och hjälpte 25manna med att köra ROC:ar. Det var första gången 25manna använde ROC:ar så de ville helt enkelt vara säkra. Dagen började i gryningen med att jag blev hämtad vid hotellet i Kungens kurva klockan 5:30 medans familjen sov gott på hotellet :-)
Väl på plats så fixades en onlinekontroll till skogen med 2 ROC:ar med 3 stycken SI-mastrar var. Det var 6 mastrar på 1 kontroll :-) Vi delade upp dem på 2 ROC:ar för att vara säkra på att strömmen skulle räcka till. Sen kopplades de med nätverkskabel till 1 Net1-modem.
Under tiden satte vi upp en trådlös länk mellan varvningskontrollen med ett par Nanostation M5:or som jag hade med mig i “man lämnar väl inte huset utan detta”-lådan :-) Den vid varningskontrollen drevs av ett bilbatteri – 12v->220v konverter – Strömsladd – M5:a. ROC:en satte vi också in med 220v->5v-adapter i konvertern. Sen körde vi ROC:en via SIRAP direkt till en OLA-klient. Allt för att speakern skulle få in tiderna direkt. Om man går via internet blir det alltid ett par sekunders fördröjning. Denna lösning funkade finfint hela tävlingen. Den enda utmaningen var att det inte fanns någon DHCP-server i nätet, så jag fick först koppla upp ROC:en via teliamodem, SSH:a in på ROC:en, sätta fast IP-adress och sen starta den i nätet, det gick finfint! Fick även ändra IP-adress på M5:orna då de hade samma IP-adress som deras switchar :-)
Radiokontrollen med ROC:ar funkade också kanon hela tävlingen.

De hade även radiokontroller via tråd och samlingsboxar. Det var 3 onlinekontroller samt mål som var kopplade i 1 kedja in till en dator. Problemet blev här tappade stämplingar samt många okända brickor. Man satte då ut en ROC konfigurad för att ta emot data från samlingsboxar (2 kryssrutor i webinterfacet) och ett Net1-modem som kopplades på 2 seriekopplade onlinekontroller för att avlastade den sista onlinekontrollen och målet eftersom man misstänkte överbelastning på samlingsboxarna. I efterhand har vi nu kunnat konstatera (tillsammans med samlingsboxens utvecklare, Sune) att problemet var att vissa SI-mastrar som var kopplade till samlingsboxarna var programmerade i Extended Mode. Det funkar inte. Då kommer man att tappa stämplingar och få okända brickor. Precis de problemen som skedde. Nu har Sune utvecklat koden till boxarna, så de ska stödja både Extended och Icke Extended Mode, dock måste boxarna skickas in till honom för omprogrammering, se mer på http://hem.bredband.net/sunjo/ .

Man kan lugnt säga att det gamla rekordet på antal stämplingar för en enskild ROC på en tävling och antalet stämplingar på en tävlingsdag krossades… Tidigare låg rekordet för 1 ROC på ca 2000 stämplingar på en dag. Under 25manna så skickade de 2 ROCarna vid onlinekontrollen 1947 samt 3365 stycken stämplingar! ROC:en som sattes ut i lite panik skickade in totalt 6317 stämplingar!! Totalkross :-)
Under dagen skickades det in 13412 stämlingar via servern!! Sen gick runt 1200 stämplingar via SIRAP utan att passera servern. Kul!

Sen måste jag säga att det var så kul att träffa så många av er på 25manna som älskar teknik i kombination med orientering precis som jag :-) Kul att ses!!

//Oskar