Tjoget

Så har jag haft min orienteringspremiär för året :-) Jag har varit på en drös tävlingar innan, men bara för att hjälpa till med tekniken :-) Nu fick jag chans att gå upp i gryningen och springa mina 6 km. En underbar känsla! Så klart tittade jag till lite extra när jag passerade en ROC :-) Alltid kul att få använda tekniken på riktigt också :-) Sen såg jag en teletråd, så jag gissar på trådad förvarning… En röst som ropade upp förvarnade lag fanns också. Jag saknade resultatskärmar med sekundsnabba resultat. Det funkade dock hyffsat med resultaten i mobilen. Lite segt imellanåt. Sen om det var mottagningen eller servern vet jag inte.
Trevligt arrangemang! Extra plus för swish i kiosken då barnen lever för att spendera alla pappas pengar i kiosken :-)

En liten förtitt på en övervakningsfunktion för ROC:arna likt den som finns i Androidappen:
http://roc.olresultat.se/dev6.4/
Logga in på din tävling med ROC:ar och klicka på Övervakning. Autouppdateras var 5 sekund. Standardvyn uppdateras var 40 sekund.

//Oskar

ROC 6.3

Sorry… Lysdioden slutade visst funka i 6.2… Det är nu löst i 6.3 som ni kan uppdatera till genom att kryssa i uppdatering under inställningar på varje ROC.

Tog bort en fil för mycket när jag gjorde imagen…

//Oskar

Raspberry Pi 3

Jaha, hur länge räcker batteriet på en Raspberry Pi 3 undrar ni väl? För det gjorde jag :-) Jag tog ett och samma batteri på 10 Ah och testade på en Raspberry Pi 3, Raspberry Pi 2 och en gammal Raspberry Pi B. Satte ett 4g-modem på dem och körde.

Resultatet blev:

Raspberry Pi B
12h 41m

Raspberry Pi 2
14h 38m

Raspberry Pi 3
13h 31m

I min värd är Rasp3:an vinnaren, 13 timmar är mer än vad jag behöver :-) Och snabbare Rasp ger snabbare uppkoppling!

//Oskar

Vad har ni för storlek på era SD-kort?

ROC:en har allt eftersom laddats med nya funktioner och därmed olika program som alla tar utrymme på SD-kortet. Det 4 GB-kortet jag använder idag börjar sakta men säkert fyllas upp.

Så 6.2 är förmodligen den sista version som kommer för 4 GB SD-kort. Jag kommer bli tvungen att gå över till 8 GB SD-kort.

Sitter och filar på det sista på 6.2 nu…

//Oskar

Miniknat

Många glada kommentarer både under tävlingen och efter tävlingen för diplomen till våra kära miniknatare samt bildspelet på alla miniknatare på en TV i resultattältet blev det :-) Kul!!

Sen att jag glömde dra igång liveresultaten under 2 timmar ena dagen kan vi prata tyst om… Det är helt klart dags för en checklista! Mycket att tänka på under kort och intensiv tid!

En annan kul anekdot var andra dagen då vi satte upp en trådlös länk till sista kontrollen… Släpade dit bilbatteri… Satte upp en PC med OLA att ta emot SIRAP-stämplingar… Sen glömde vi konfigurera onlinekontrollen i OLA, humor :-) Och speakern sa inget… Hade varit bra med lite feedback där :-) Börjar det bli dags för IT-övervakning på en arena…?

Första dagen (natten) försökte vi köra wifi på resultatskärmarna, det slutade i totalt fiasko… Vi tror att det var Accesspunkten som var boven… Då hade vi ändå en rejäl HP 420-AP, proffsgrejer tänkte vi… Men även såna går väl sönder antar jag :-) Det blev nätverkskabel resten av helgen :-)

Glad påsk på er, nu ska jag hem och lägga 2 lastpall med kantsten i trädgården, gott med lite analogt arbete som omväxling!

//Oskar

Min favvo

Så har jag äntligen kommit över egna SRR-SI-mastrar! Trådlösa mastrar med en dongel som tar emot signalen. Gissa om ni kommer att se dem i målfållan på Hallandspremiären i helgen om snön smälter bort :-)
SRR
Den är även perfekt för familjefoton :-) Man riggar upp miniknatsprylarna med kamera och allt. Sen en trådlös master till en ROC kopplad till kameran. Sen sätter man familjen i soffan och SRR:en och en SI-pinne i näven på dottern, sen smäller det av foton på löpande band :-)
Till helgen hoppas jag även att min nya grej för miniknaten ska funka… Ett bildspel på alla bilder tagna under miniknatet på en av resultatskärmarna i resultattältet :-)
Syns till helgen hoppas jag!
//Oskar

Katastrof… skaffa en plan!

Jaha, så har man varit på katastrofseminarium som klubben var vänlig nog att betala för. Det handlade om hur man räddar en tävling om man kör OLA. Mycket intressant. Det jag främst tog med mig var tankar om el, jordning och dubbla switchar. En cool tanke var… Blanda inte SI-mastrar mellan direktanmälan och mål… För så brukar vi göra… Många datorer på direktanmälan i början som man sen kan flytta över till målavlälsning… Flytta gärna datorer och personal, men inte mastrar. För med de mastrar du har i mål kan du återskapa din tävling, men det blir ju problem om dessa även har varit med i direktanmälan och där läst av pinnar från gamla tävlingar då man sällan kört clear på pinnen innan direktanmälan.
Om det sen blir katastrof… Server dör… MySQL ballar ur.. nätverket dör… Då slutar ju avläsningen och OLA att fungera. Ha en/flera extra mastrar eller vanliga enheter programmerade som avläsning och fortsätt läsa av SI-pinnar när folk kommer i mål. De får inget kvitto och ingen kvittens på om de är godkända eller inte, men hänvisa till resultatskärmarna så får de komma tillbaka om de inser att de är icke godkända. De som vill ha kvitto med sträcktider kan komma tillbaka senare.
När du har fått igång OLA igen och löst problemen så kan du läsa in mastrarna eller de vanliga enheterna igen i OLA och därmed ha räddat hela tävlingen!

Ett annat tips är att direktanmälan skriver på papper om något går snett. Dock får man kanske problem med kartmängden… När systemen kommer igång igen, mata då in dessa innan du läser av mastrarna/enheterna, annars får du kanske ett antal okopplade brickor.

//Oskar