Utbildning SKOF

I lördags var jag nere och höll lite utbildning för Skånes orienteringsförbund. Väldigt trevligt och bra dialog med många nyfikna frågor! Hade kunnat fortsätta ett par timmar till med lätthet :-) Hann ju aldrig riktigt gräva ner oss i teknik, det hade varit kul att hinna :-)

Jag lovade i vart fall att lägga ut en instruktion om hur man installerar OLA i Linux, så ta en titt här:
http://olresultat.se/blog/?page_id=399

//Oskar

Orienteringshelg

Så har man repat av en orienteringshelg. Möte med WOC 2016 som IT-coach i Munkedal för att sedan ha möte hela söndagen med SOFT och dess IT-coacher. Mycket givande helg måste jag säga!
Direkt så löste vi en ROC-relaterad fråga :-) Magnus hade haft ett gäng som testade sina ROCar innan de spelade sin signal, men stämplingen kom ju fram eftersom ROC:en läser av minnet. Sen hade bara en master funkat för den andra hade inte autosend programmerat.
Eftersom Samuel som har gjort ROC-appen även var där så kom vi snabbt fram till att jag ändrade API:et som han anropar och bara ger honom “riktiga” stämplingar när han kollar om det kommer stämplingar från ROC:en och att jag lägger till en kolumn på webben där det står om stämplingen är en “riktig” eller läst från masterns minne. Alla fixar blev gjorda under konferensen :-)
Lite diskussioner om Eventorutvecklingen och OLA-utvecklingen fanns också med på agendan samt hur OLA-utvecklingen ska drivas framgent. Får se vad som kommer ut av det. Vi var rörande överens om att flerdagarsbuggarna måste fixas då alla flerdagars förra året mer eller mindre förstördes resultatmässigt mm.
Alltid kul och givande att komma samman med liksinnade och dela erfarenheter! Fick lite input från IT-coacherna som hade SM förra året då jag ska IT-coacha SM i år. Det verkar som jag även fick Sprint SM nu som delades ut av SOFT nyligen. Även en trevlig orienteringsgala på lördagkvällen var trevlig!

//Oskar

25-manna

Så har man börjat repa sig efter 4 dagars dygnetrunt engagemang med 25-manna :-) Upp onsdag kväll och sen stenhårt jobb i 4 dagar och sen järnet hem i 80 km/h, lämna prylar och hem och sova :-)

Så vad gjorde vi där? Jag och bror Erik skötte allt runt resultatskärmar, förvarningsskärmar och alla onlinekontroller (12 till antalet) samt förstås mål och växling online.

Om vi börjar med onlinekontrollerna… mål och växling kopplade vi upp via Sunes fantastiska samlingsboxar och militär telefonikabel. Sista kontrollen likaså. Även 4 av 5 förvarningskontroller trådade vi för att få stabil leverans till förvarningsskärmar och speaker. Den sista förvarningskontrollen var längre bort, så där körde vi Net1, och så klart så fick vi problem med mottagningen på just den trots att vi 2 veckor innan hade mätt upp och sett att allt fungerade kanon med Net1 just där… Därav att vissa aldrig dök upp på förvarningsskärmarna.
Sen körde vi faktiskt en onlinekontroll med ett vanligt 4g-modem. Detta fungerade klockrent genom hela tävlingen medans 2 av våra Net1 fick vi starta om med ojämna mellanrum. Stackars Palmis som fick springa som en jojo genom skogen och hjälpa oss med det! Tack Palmis om du läser detta, du är en klippa! Sen tog du till och med in 1 onlinekontroll också efter det maratonpasset :-)
Så summa så hade vi mål, växling, sista kontrollen, växling och 4 förvarning via tråd.
1 förvarning via Net1.
4 onlinekontroller via Net1.
1 onlinekontroll via 4g.
Alla utom de trådade körde ROC:ar så klart :-)

Dag 2 var det “bara” 4 onlinekontroller. Sista var trådad och de andra var 4g-modem. Inget strulade dag 2 förutom att jag glömde dra igång inläsningen från servern… Suck… Kände jag mig dum då eller? :-)

Sen hade vi förvarningsskärmarna. En ny grej för i år. Lite på teststadiet vilket ni förmodligen märkte. Till nästa år funderar vi på att sortera allt på nummerlapp och att alla lag alltid är på samma ställe på skärmarna. Sen visar man vilka löpare som är förvarnade. Då behöver man inte leta upp sitt lag hela tiden. Borde bli mycket bättre…

Sen var det då resultatskärmarna. Var det någon som tänkte på att där inte var någon scroll på stafetten? :-) Senaste tiden har det varit rätt tyst från mig då jag hållit på med ett intensivt utvecklingsarbete inför detta. Grunden är faktiskt samma lilla dator, Raspberry Pi. Den som gör det mesta jobbat kallar vi för Master. Den har Linux i botten precis som vanligt. På den rullar en OLA-server som skapar resultatfiler precis som vanligt. Sen tar lite program denna fil och delar upp den enligt de order vi sätter i webgränssnittet. Där kan man ställa hur stor font man vill ha, hur många skärmar man har, vad man vill visa på skärmarna, hur man vill splitta upp filerna, radiokontroller, förvarning mm. Allt slår igenom på alla skärmarna inom 10-20 sekunder. Mastern hämtar hem alla nya order från webben och beordrar sedan ändringar på alla slav-ROC:ar. Bakom varje TV hänger en slavROC som pratar med mastern hela tiden. Så om man tex ändrar fontstorlek vilket är en css-ändring och förr krävde att man gick ut på varje TV och startade om webläsaren med fjärren så görs detta helt automatiskt. Alla slavROCar stänger helt enkelt ner webläsaren själva och startar en ny och alla ändringar har slagit igenom. Det blev riktigt bra faktiskt kan jag tycka :-) Varje sträcka på 25-manna delades upp i filer med 38 resultat i varje och spriddes ut på 10 kolumner = 2,5 TV per sträcka. Så med 25 TV fick vi plats med alla resultat utan scroll!
Sen antar jag att många av er såg resultaten på skärmarna att många lag stod som Ej aktiverade. Detta är vad OLA levererade och därmed vad som visades på skärmarna. Det visade sig bero på tappade måltider. Felsökning pågår av vad det berodde på att de tappade måltider.

Det var fantastiskt kul att vara där och hjälpa till med detta och lära känna alla dessa underbara personer som vi fick äran att samarbeta med! För att inte prata om 4 dagars hårt slit tillsammans med brorsan som man inte träffar så ofta, alltid lika kul :-) Samarbetet funkar så bra för ofta har han redan gjort saker jag tänker och tvärt om :-)

Kom gärna med förbättringsförslag eller berätta hur ni upplevde det vi levererade :-)

//Oskar

400 ROCar

Hallau på er!
Då har antalet ROCar stigit till över 400! Tänk hur många det är om man sprider ut dem på en yta :-) Jättekul, verkligen!
Och snart har antalet stämplingar totalt till servern nått 400 000 också! Det kommer väl trilla över 400 000 nästa helg på 25manna misstänker jag :-) Vi kommer ha 7 ROCar i skogen, 5 samlingsboxar samt 29 ROCar för att styra resultat och förvarning på 28 stycken 46″-50″ TV :-)
//Oskar

Förstasidan

Hej på er! Det har varit tyst ett tag, men det beror på att jag och bror kämpar hårt med att teknikifiera 25-manna. I år hoppas vi bjuda på resultatskärmar på arenan med resultat utan scrollning. Alla deltagare visas hela tiden. Detta kommer att kräva 25 stycken 46″-skärmar med varsin ROC kopplad till varje TV. Vi har valt att utveckla denna lösningen för att enkelt kunna styra alla TV och få lite intelligens i dem. På en ROC rullar en OLA-server som skapar resultat och som vi sen återanvänder för att göra våra egna resultatfiler. Det finns även stöd för onlinekontroller och förvarning.
Och därmed kommer vi in på nästa feature vi tänkte servera er på 25-manna… 3 stycken 50″-skärmar med förvarning i växlingsfållan. Hoppas det blir bra.
Vi kommer även att ansvara för 12 onlinekontroller och mål och växling online.
Wish us luck :-)

Just det, förstasidan ja… Den var ju rätt seg ja :-) Nu har Stefan Månsson levererat en grymt optimerad SQL-kod för laddningen, tack Stefan! Nu tar det 2 sek istället för 13 sek att ladda sidan :-) Skrik till om det är något som har slutat fungera :-) Betatestarna hade semester idag också :-)

Och förlåt till er alla som mailar mig, men får sena svar… Jag har jobbat järnet på denna lösningen i fler månader och dygnet har bara 24 timmar som ska räcka till familj, jobb, sömn, ROC och lite annat också :-)

//Oskar

ROCa runt i fjällen

Jaha, då har man gjort studiebesök i de svenska fjällen för att studera ROCar i sin naturliga miljö :-) I helgen gick Kiruna Extreme av stapeln. En jättekul tävling i Riksgränsens fjällvärld över 2 dagar. Jag och bror Erik var anmälda till Large (2,5 mil per dag med övernattning. Bär med allt du behöver). Frugan med kompis var anmäld till Medium, 1,5 mil per dag med övernattning och bär med allt. Så här i efterhand visade sig att jag har en mycket smartare fru än vad jag själv är… Vi trodde nog mer om oss än vad vi klarade :-) Efter att GPS-klockan första dagen hade gett upp efter 9,5 timme och vi kom i mål på 10,5 timme, 30 minuter över maxtid, så insåg vi att dag 2 tyvärr fick ställas in pga blåsor och skav… Frugan med polare däremot drog glatt andra dagen också!
Våra 26,8 km långa bana första dagen blev i slutändan ca 35 km plus att vi väl var uppe på en 6-7 fjäll :-) Vilken natur! Vilken utsikt! Fantastiskt! Och mitt i allt hittar vi en ROC :-)
IMG_0530

En fantastik upplevelse! Blir det nästa år igen så får det bli Medium :-)

//Oskar

Första sidan

Som många av er har märkt så har första sidan för ROC:ens webb blivit slöare och slöare. Det tog upp till en halv minut för mig att ladda den. Det berodde på en historiktabell med callhomes som var väldigt stor. Jag har nu lagt ett script som rensar denna tabell på allt som är äldre än 1 månad, fast den sparar de 10 senaste callhome oavsett.

Nu är sidan nere i 5-6 sekunder att ladda. Har även fixat en optimering i koden i nya versionen som inte är släppt ännu. Det går att göra mer, men med den begränsade tid jag har nu (semester) så nöjde jag mig med att 5-6 sekunder är ok :-)

Mvh Oskar

O-Ringen 2015

Goddagens i regnet!
Så är årets O-Ringen över och ROC:arna har fått jobba på O-Ringen för första gången, kul! Själv har jag sprungit Open 3 dagar och kollat läget med Per (som har haft hand om onlinebiten) varje dag när jag kommit i mål. Det verkar ha flutit fint för dem. O-Ringen har levererat runt 30000 stämplingar via servern varav mer än hälften sista dagen då alla passerade en förvarning med 2 ROC:ar.
Då passerades även 300 000 stämplingar totalt som servern har tagit emot sen 2013.

Då håller jag bara tummarna till nästa år att även Start hamnar online så man kan se i oringenonline.se när de med pinnstart har startat :-)

//Oskar