Vattentät box?

Sprang förbi en trevlig box på Biltema endera dagen. Som gjord för stora 10400 mAh-batteriet, 1 ROC och ett modem :-) Se bilder.
20140814_104817

Ett litet jack under lockkanten för att dra ut kablar.
20140814_104834

Egen plasthylla för modemet som även höll ROC och batteri på plats.
20140814_104844

Fina snäppkontakter för att stänga locket.
20140814_104855

Biltema
Assortment box
Artnr 71-734

//Oskar

Hallands 3-dagars

Så är det över, Hallands 3-dagars. 3 intensiva men fantastiskt skojiga dagar. Trots ösregn dag 3 så var det fantastiskt! Känslan när man glider in på fältet på morgonen där solen just gått upp och fukten ångar i luften. Inte en själ så långt ögat når trots en stor camping på platsen. Det kommer inom timmar vara full fart med över 2000 individer! En underbar känsla innan det ångar igång :-)
I år var jag även SI-ansvarig då klubbens SI-ansvarige hade lämnat VO. Det löste vi med glans. Ingen felprogrammering och alla klockor och tider ok :-) Vi, det var jag och Stefan Bengtsson från Lindéna som körde IT-racet/SI-racet. En underbar kille att jobba med. Noggrann och jobbar stenhårt! Om du läser detta Stefan, tack för en sketkul helg! :-) Så varje eftermiddag såg utstämplingstältet ut så här:
20140710_183445

På torsdag eftermiddag var det genrep och temperaturen var säkert strax under 30 grader. Solen gassade in i sekretariatsvagnens fönster där servern stod. Rätt vad det är så stänger servern bara av… En 8 år gammal bärbar med 3,5 GB minne och 2 core… Detta upprepas 4 ggr… Då uppstår lite stimmighet i leden :-) Snabbt fixar Stefan fram en ny server och dagen efter har tävlingsledningen fixat ett kylagg och vi har lånat Stefans sons datorunderlägg med kylfläktar :-) Vi hängde även på fönsterplåtarna för att hindra solens gassande. Så vi körde vidare på den bärbara servern och hade Stefans server i reserv. Efter lite montage av kylagget så såg det ut så här:
20140711_102615

Över till det skojiga, ROC:arna… Vi körde följande uppsättning första dagen:
4 ROC:ar på starterna för onlinecheck
1 ROC för onlinekontroll
1 ROC via 4G på sista kontrollen
1 ROC vid mål som via nätverket på arenan och protokollet SIRAP rapporterade stämplingar direkt till OLA

Etapp 2:
Där ökade vi till 3 radioROC:ar ute i skogen

Etapp 3:
Här maxade vi med 1 ROC till för check. Då körde vi totalt 10 ROC:ar. Detta också i ösregn ;-)

Checkiordninggörande:
20140711_111544

Sista kontrollen före andra etappen (samma sistakontroll varje dag):
20140712_090614

Sista kontrollen innan 3:e etappen:
20140713_083713

Efter detta öste regnet ner… Det var en och annan lerig person som kom i mål :-) Och något som ingen av oss hade räknat med… Om ni tittar på bilden ovan så har vi dragit SI-mastrarnas kablar från högra stället ner på högersidan och ner under bron till ROC:en på vänster sida… Och förmodligen pga leran så sprang ett antal personer på höger sida om den högra ställningen genom buskar mm där kablarna låg… Så när vi tog in den så upptäckte vi att kabeln till ena mastern hade blivit avsliten!!! Det har aldrig hänt innan :-) Fram med lödkolv och se om vi kan få ihop den :-)

Servern gick som vanligt på tomgång trots:
18 datorer
Onlineresultat
Resultatskärmar
10 online-ROC:ar som levererade 5900, 6700, 4700 stämplingar de 3 dagarna.
20140713_110652

Nytt rekord för en enskild ROC under en tävlingsdag blev 1998 stämplingar från sista kontrollen dag 2. Förmodligen levererade även den vid mål lika många får man hoppas, men den skickar inte via webben, så där har jag ingen statistik.

Rekord var det även för max antal stämplingar på en dag (om man bortser tester). Det kom in 4765 stämplingar till webben dag 2. Sen var det väl 2000 via målROCen.

Och som vanligt var resultatskärmarna i resultattälten en given succé och mycket välbesökt (inte bara dag 3 när det ösregnade ;-) ).
20140711_191208

Alla ROC:arna körde dev5.0 eller dev5.1, och inga fel vad jag har kunnat upptäcka, så nu börjar det bli dags att släppa den som ver5.0 till er alla! Ha en god sommar!

//Oskar

Rapport från testerna

Så har jag fått in en rapport från Christoffer om dev5.0:
Huawei E173 ca 1:57 i start upp tid.
Huawei E3131 ca 1:32 i start upp tid. (TRE modem som jag har låst upp till Telia.)
Huawei E3131 ca 1 minut med operatörslåst till Telia.
Huawei E170 ca 1:32 i start upp tid.

Underbart att höra att det funkar så bra och så snabbt!!

Följande nya saker har ni att se fram emot:
Stöd för interna serieporten på GPIO.
Stöd för SI-master SRR (tack Simon för lånet!)
Stöd för att stänga av dubbelriktad kommunikation till SI-mastrar. Bara ta emot data. (För SRR och samlingsbox)
Stöd för 4800 bit/s för SI så man stödjer samlingsboxar
Stöd för att välja skärmupplösning på ROC:en i webgränssnittet
Val i webgränssnittet för att visa detaljerad info på skärmen på ROC:en.
Lagt till 2 parametrar till sakis3g för att snabba upp uppkopplingen (nostorage och notranslate)
Lagt till en parameter till sakis3g, –voodoo, för att hjälpa till vid uppkoppling.
Ändrat från APN-parameter till CUSTOM_APN-parameter vid anrop av sakis3g.
Lagt till så att sakis3g körs först, och sen umtskeeper, det sparar 30-50 sekunder i uppstartstid
Ny version av umtskeeper
Kör en uppackad och modifierad version av Sakis3g, sparar ca 12 sekunder och en massa diskaccess.
Installerat senaste usb_modeswitch
/etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf och lägga till “blacklist sr_mod”, sparade 2 minuter på mitt Tele2-modem!!!!
Lagt till länk på Last boot callhome för att se all kontakt med en ROC.
Lagt till att ROC:en rapporterar antalet failed minicallhomes till servern när den får kontakt igen
ROC:arna rapporterar nu hem hur många sekunder det tar vid uppstart innan de har internetkontakt. Detta kan man nu se i webgränssnittet.
ROC:arna rapporterar nu hem hur mycket datamängd den har använt. Ses i webgränssnittet.

//Oskar

New version coming soon

Good news! The new version of ROC is soon here for you all to test! The best thing about is the startup time. I’ve tried my Tele2-modem and my Telia 4g-modem. They both get online in less than 2 minutes! Earlier it could take like 4-5 minutes for my Tele2-modem and like 3 minutes for my Telia-modem. Those seconds in the forrest moves soooo slow when you’re waiting for the ROC to get online! So from 5 minutes to 2 minutes is rather nice :-) It’s so nice I think I’ll call it version 5.0 ;-)

If you want to help me test the new version before releasing it, please send me an email on:
oskar.berg (a) tele2.se

I’ve changed alot around the connection, so help testing would be great! I’ve even unpacked the sakis3g-script to save disk IO and time. I had to do some modifications to the script to make it work. Sakis3g is the script making the 3g-connection.

//Oskar

Batteri och billigare ROC

Mailade lite med m.nu och de har nu lagt in en option där man kan välja batteristorlek när man köper grundpaketet med en ROC. Det finns numera även ett batteri på 10400 mAh. Det batteriet man kunde köpa innan på 5200 mAh går också att välja. I samma veva så sänkte de även priset på det mindre batteriet så paketet blev billigare. Med det mindre batteriet så kostar ROC:en numera endast 835 kr. Med det nyare och större batteriet så kostar ROC:en 1189 kr.

Jag beställde snabbt en ROC med det nya batteriet för praktiska tester :-) Det gamla batteriet klarade av att driva en ROC med 1 SI-master och inget 3g-modem i 7,5 timme. Det nya batteriet klarade drygt 15 timmar med samma konfiguration! Då behöver man inte oroa sig :-) 7,5 timme funkar ju bra, men 15 timmar är kanon :-)

Batteri2

//Oskar

Dagsrekord

Jaha, det tidigare rekordet med antal stämplingar på en dag var från 24 maj i år. Då var det 5 olika klubbar som körde tävling samtidigt. Då kom det in 1518 stämplingar på en dag. Idag kom det in 1899 stämplingar från två olika tävlingar, Skara Sommarlandssprint och Skogis Cup på Gotland. Sommarlandssprinten satte nästan rekord på antal stämplingar som en ROC har levererat på en dag med 1284 stämplingar. De hade 4 mastrar kopplade till samma ROC. Dock hade olfellows en ROC med 1503 EMIT-stämplingar på en dag den 6 december förra året.
Får väl se om vi kan slå detta på Hallands 3-dagars i år :-) Jag har laddat upp med 10 ROC:ar. Får se hur många som kommer till användning!
//Oskar

Paus

139 ROC:ar och full fart, härligt! :-)

Om ni undrar varför det har varit lite tyst på blogen så är det för att jag ska gifta mig i slutet av maj, så det mesta av tiden går nu åt till detta :-) (Ja, jo, osså IT-coach åt Silva League förra helgen samt resultatansvarig på Vårruset i Halmstad imorgon. Sen fyller 3/4 av familjen år denna månaden också :-) ). Så tyvärr kan jag inte lova att svara på alla mail i den takt jag borde. Återkommer dock rejält i juni igen :-) Då är det dags att ladda inför Hallands 3-dagars där jag är sekretariatschef!

Ha det kul där ute i skogarna!

//Oskar