månadsarkiv: januari 2014

Telia 4g-modem funkar med extern ström

Så har Halmstad OK bytt sitt Tele2 3g-modem mot ett Telia 4G-modem, Huawei E3276. Stoppade i och det funkade…inte… Jaja… Googlade, testade, ändrade, meckade, fixade, trixade…. Och till slut… hmm… testar med extern ström… Smack! Modemet startade på under 3 minuter mot 5-6 minuter på vårt gamla Tele2-modem!! Jag tror det är Hi-Link som gör det så snabbt! Har för mig att 3:s Hi-Linkmodem också var snabbt. ROC:en stödde alltså redan Telias 4G-modem utan att jag visste om det 🙂

Hur strömsätter man då ett modem med extern ström kanske ni undrar? Jo, man köper en Y-USB-kabel för strömförsörjning:
http://www.dustinhome.se/product/5010312807/deltaco-stromkabel-2x-usb-typ-a-ha-till-1x-typ-a-ho-0-3m/

ROC:en kopplas in på den mittersta kontakten, USB-modemet på den enda kontakten som passar och sedan batteriet på den sista. Då kan man även skippa ström-USB-kabeln, för nu strömmatas Raspberryn bakvägen 🙂 Undras hur bra det är… men det funkar 🙂 Nu får modemet ström direkt från batteriet utan att det passerar Raspberryn.

//Oskar

 

Liveresultat Android-app

Är det inte en härlig värld vi lever i? Härom dagen fick jag ett mail från Erik Backlund i Trollhättans SOK. Han har gjort en Android-App som visar liveresultat från http://liveresultat.orientering.se/ ! Det är underbart vad många som bidrar till att göra vår sport mer publikvänlig! Starkt jobbat Erik!

Länk till applikationen:

https://play.google.com/store/apps/details?id=se.amli.liveresultsorienteering&hl=sv

Eller sök på följande i Play butiken: ”lo orientering” och välj applikationen ”LO Live resultat Orientering” av amli.

Snart börjar tävlingssäsongen! Själv har jag som mål att springa fler tävlingar än vad jag arrangerar i år. Tror det var tvärtom förra året 🙂 I år kör jag sekretariat/teknik på Hallandspremiären och Hallands 3-dagars vad jag vet än så länge. Ska bli kul! Samma härliga gäng som vanligt är med och arrangerar! Stabilt gäng! Kul! Får väl se om jag åker över och hjälper bror Erik med Helg utan Älg på Gotland som vanligt, det var ju ändå där någonstans som idén till ROC:en föddes för 1,5 år sen. Redan då hade vi Check online, fast via militär telefontråd, en bärbar dator med Linux på ett USB-minne samt föregångarkoden till ROC:en. Fick ut alla checkningar i en textfil som vi sen importerade i OLA när starten var klar. Funkade kanon det med 🙂 Vi hade till och med 13 st 46″ resultatskärmar på plats. Det var många som tappade hakan att lilla Garda IK hade så tekniskt avancerat arrangemang då. Folk följde kablar och studerade resultatskärmarna och frågorna haglade 🙂 Kan ha varit första tävlingen efter O-Ringen som hade resultatskärmar…

//Oskar

80 ROCar

Jaha, så kom idag den 80:e ROC:en! Tänk…. vi bara löste vårt eget problem med jobbiga och dyra lösningar för onlinekontroller. Sen visar det sig att alla kämpar med samma problem. 80 enheter tyder ju helt klart på ett uppdämt behov. Över 40 klubbar har en ROC. Den finns i 4 olika länder än så länge. Stöd för både SportIdent och Emit… OLA och SportSoftware har inbyggt stöd. Och som en liten teaser så kommer MEOS snart också ha inbyggt stöd för den. Jag har sett en förhandsversion som verkar fungera kanon!

När jag var och hälsade på ett par kompisar efter nyår så fick jag frågan om ROC:arna också, om det var jag som ”gjorde de där Raspberry onlinekontrollerna”.

Nästa sak att fixa blir att kunna ange APN user och password eftersom vissa operatörer behöver det för 3G-kopplingen.

Det är så kul att se alla era ROC:ar där ute och att de verkligen används! ROC ON!

Mvh Oskar