Hallandspremiären 2014, teknisk uppsättning

Så, för alla er tekniker där ute, vad körde vi på för teknik nu då? Till en början körde vi en OLA-version som endast var timmar gammal innan tävlingen. Lite strul med anmälningsavgifterna gav oss en snabb fix från utvecklarna 🙂

Vi körde som vanligt MySQL och OLA på en 6 år gammal bärbar dator som jag fått från gamla jobbet. Den har 3,5 GB minne och 2 cores. Som jag skrev tidigare så tog MySQL ca 550 MB och cpu ca 10% trots allt kul vi gjorde 🙂 Javaw-processen som jag antar är OLA-server tog 160 MB minne. Totalt hade servern 2 GB ledigt minne. Databasbackup till USB-minne var 300 sekund snurrade via ett dos-script. Starta-och-glöm-script. 😉 Operativsystem = Windows Server 2003 R2 Standard x64.
20140308_11381420140308_120820
Om vi går vidare på serversidan så hade vi en resultatserver, en gammal IBM-bärbar med 2 GB minne och Windows Server 2003 R2 Standard x64. Där snurrade OLresultat.exe som skapade alla resultatfiler (inkl för radiokontroller) för resultatskärmar och onlineresultat, kopplad direkt till MySQL på andra servern. Gick en gång var 30 sekund. Den la alla resultatfiler i en katalog där IIS-webservern hade en website. Därifrån hämtade resultatskärmar mm sina filer.
På servern låg ett dos-batch-script som ftp:ade upp alla resultatfiler till websiten för onlineresultat. På webservern på internet låg ett annat script igång som var 5 minut skapade en ny ”skalfil” till alla resultatfiler som laddades upp så att antalet anmälda mm uppdaterades.
På resultatservern snurrade även mottagning av OLresultat i OLA från webben (ROC:arna via 3g-modem) samt mottagning av SIRAP-online i OLA (ROC:ar via nätverk lokalt). På servern satt ett 4g-modem för kontakt med internet. Det var den enda uppkopplade datorn i sekretariatet.

Sen hade vi ett par OLA-arbetsstationer (bärbara), 3 bärbara i direktanmälan med SI-mastrar, 3 bärbara med SI-master i avläsningen och 2 bärbara med stora extraskärmar till speakern för onlinebevakningen.

Efter målgång hade vi också en PC med stor extraskärm där alla som läst ut dök upp direkt med tid och placering just nu. En websida som låg på resultatservern startades i en Internet Explorer. Den autouppdaterade varannan sekund. På servern var det ett asp-script som körde direkt mot MySQL-servern vid varje anrop.
20140309_13032520140309_130407

På resultatskärmarna visades radiokontroller och förvarning för HD21 och HD16, slutresultat för alla klasser, förvarning från sista kontrollen (ett asp-script på webservern som uppdaterade varannan sekund), samma script som visades vid mål, dvs vem som gått i mål just nu, tävling för damer respektive herrar för sista kontrollen till mål. 10 resultatskärmar 46″ med inbyggd webläsare som körde mot resultatservern. Bror Erik labbade också med en dator med 6 stycken USB-grafikkort, det blev succé! Hans bärbara drev utan problem de 6 grafikkorten och 6 st 46″-skärmar. På så sätt kan man ju köpa billigare skärmar istället. Kul att se att det fungerade!
20140309_13055820140309_130611

Onlineresultaten kan ni se på http://olresultat.se/hallandspremiaren2014 .

På lördagen när vi hade 2 sistakontroller så hade vi även en PC som tog emot seriella onlinestämplingar via samlingsboxar och militär telefontråd.

Sistakontrollen kopplade vi annars upp via en Wifi-länk som vi gjorde med 2 stycken Nanostation M5. De funkar kanon vid fri sikt. Dock blir de lätt kinkiga när träd börjar komma imellan 🙂 Nanostation drevs av ett bilbatteri med en 12v->220v konverter. Vid sista kontrollen var det som mest 3 SI-USB-mastrar, USB-hub, ROC, SIRAP, Wifi-länk, resultatserver.

20140309_130459

Målstämplingen var online via 2 USB-mastrar och 1 ROC som var uppkopplad via nätverk till speakervagnen. Den skickade stämplingar via SIRAP till resultatservern. Den skickade alltså över 1000 stämplingar per dag lördag och söndag.
20140309_130432
Ute i skogen hade vi 3 stycken ROC:ar uppkopplade via 3g-modem för att övervaka HD21 samt antingen HD14 eller HD16.

På söndagen hade vi lite tid över, så då testade vi även att sätta 2 stycken Nanostation M5 mot 1 st mottagare, det gick finfint. Så då hade vi kunnat haft båda sistakontrollerna på lördagen uppkopplad via länk 🙂

På fredagen hade vi även Check vid starten uppkopplad via 2 ROC:ar med 3g-modem för att hålla koll på kvar i skogen. Här är ett tips att komma ihåg att lägga in Checkkontrollen i OLA, tyvärr missade vi det… 🙂

Färgskrivare hade vi också i sekretariatet för att kunna dra ut fler kartor till öppna klasser, och den kom till nytta också! En svartvit skrivare för listor…

Något som imponerade på mig var prisutdelarna på fredagen, de hade helt enkelt en surfplatta och kollade onlineresultaten! Smart tänkt! 🙂 Det sparade tid för oss alla 🙂

Jaaa, det var väl det vi hade… På fredagen hade vi 8 timmar på oss att sätta upp allt och var döstressade in i det sista… På lördagen hade vi 3 timmar och hann utan problem och på söndagen hade vi 2,5 timme och var klara 20 minuter innan 🙂 Rutin gör nytta!

Bara hör av er om ni har några frågor 🙂 Lycka till med era evenemang!

//Oskar och Erik

3 tankar kring ”Hallandspremiären 2014, teknisk uppsättning

  1. Christoffer

    Riktigt intressant läsning 🙂 Vad för usb-grafikkort använde ni? 🙂
    Vi ska använda EVGAs på våran påsktävling 🙂

    Det hade varit snyggt om man hade fått ett kopplingsschema över detta 🙂

    Svara
  2. Stefan Bengtsson

    Hej
    Du glömde de två arbetsplatserna vi använde för sekreteriatsarbete

    Mvh
    / Stefan
    OK Lindéna

    Svara
    1. Oskar Berg Inläggsförfattare

      Det skulle väl vara dessa tror jag 🙂
      ”Sen hade vi ett par OLA-arbetsstationer (bärbara)” 😉

      Och för er andra så var det Stefan, Erik och jag som körde alla 3 dagarna i sekretariatet fast varje enskild dag egentligen kördes av Halmstad, Lindéna respektive Laholm.
      //Oskar

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Please answer this question (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.